Hoppövning: Det flexibla Y:et

Handen på hjärtat – visst händer det ibland känns motigt att släpa farm en hel bana med hinder  och att du därför väljer att göra något annat med hästen? För att du inte ska behöva slita ihjäl dig tipsar vi om Y:et. Bara tre hinder behövs och ändå kan du träna på så många olika saker.

Sätt två hinder på diagonalerna och ett på medellinjen – se skiss. Avståndet till dom båda diagonala hindren ska vara 21 meter.

Hoppa på volt
Dom båda hindren på diagonalen kan du välja att hoppa på volt. Då får du träna på att rama in hästen mellan skänklarna, vända med skänklarna och få hästen att spåra på den linje som du har tänkt.
Var uppmärksam på om hästen drar utåt eller faller inåt på volten. Du kan både trav- och galopphoppa. Det kan även vara en bra uppvärmning för kommande hoppning.

Hoppa på ått-volt
Hindret på medellinjen kan användas för att hoppa på en ått-volt. Är ni inte så långt komna i er utbildning, kan du lägga en bom på marken och trava på en åtta. Med en utbildad häst kan du galopphoppa och träna på att få hästen att landa i rätt galopp efter hindret varje gång. Var noga med att använda ett väldigt lågt hinder och låt fokus ligga på rytm, spårning, följsamhet och din egna sits.

Långa vägar
Alla tre hinder kan du rida an med långa distanser. Det kan tyckas vara lätt att ha lång tid på sig fram till hindret, men det är snarare tvärtom. Med en lång raksträcka fram till hindret är det lätt hänt att hästen faller isär och blir lång eller börjar dra.
Ryttaren börjar ofta även trixa lite för mycket. Så se efter om du kan hålla en jämn, rytmisk och bra galopp hela vägen fram till hindret, utan att hästen faller fram och blir tung i handen, eller ändrar sina galoppsprång på ett eller annat vis.

Korta vägar
Väljer du istället att svänga upp på hindren från det “korta hållet” dvs ur hörnen eller vändningen rätt upp, blir det lite annat att tänka på. Här gäller det att fundera ut exakt när du bäst ska svänga för att komma helt rakt på hindret.
Det gäller även att hinna räta upp hästen efter svängen så att ni inte fortsätter som på en volt. Den korta svängen kan leda till att hästen tappar sin galopp, så kontrollera att du håller en bra kvalitet på galoppen hela vägen fram till hindret.

Böjda linjer
Sätter du ihop hindret som står på medellinjen med ett av dom på diagonalen får du en böjd linje. Även här gäller det att hitta exakt var du ska svänga för att få en bra väg till det andra hindret och komma helt rakt över det. Det är lätt att man i sin iver svänger alldeles för tidigt, eller inte riktigt hinner med och hästen glider ut i svängen. Tänk på att svänga för skänklarna i stället för med handen. Och ställ gärna ut koner som riktlinjer.

Bana
Använd din fantasi för att sätta ihop dom tre hindren till en passande bana för dig och din häst. Hoppa inte bara på måfå, utan bestäm i vilken ordning du ska hoppa hindren i, så får du på samma gång träna på att komma ihåg en bana.

OBS!
Meningen är inte att du ska hinna öva på allt under samma pass. Välj några av övningarna och var noga med hur du genomför dom. Det handlar faktiskt inte bara om att ta sig över hindren, utan hur du kommer fram till hindren och hur allt fungerar i landningen. Anpassa hinderhöjden för er utbildningsnivå och lägg mer fokus på galoppens kvalitet, vägarna, din sits och lydnad, istället för att hoppa höga hinder.

Ha det så kul och lycka till!
Text och foto » Jenny Abrahamsson, ur nr 2 2010

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.