Hopp om EU-stöd i torkan

Torkan har slagit hårt mot lantbruket, helt klart. Av den anledningen höll landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) pressträff på idag, måndag, på Rosenbad, tillsammans med LRF och jordbruksverket, om det akuta läget.

– Vi har påbörjat en dialog med EU-kommissionen om krisstöd. Det är på gång. Vårt största fokus just nu är dock att få fram foder åt djuren. Vad gäller spannmålssidan så går det inte att göra så mycket. Den har gått i ax väldigt tidigt och även om det nu skulle komma mycket regn skulle det inte förbättra situationen, berättade landsbygdsministern som även tillägger att regn som eventuellt kommer framöver, skulle kunna påverka vallarna positivt.

Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin visade på kartor över vilka områden som drabbats av den extrema torkan.
– Mellan 25-50% mindre nederbörd än normalt har kommit i Sverige sedan i våras, uppgav hon. Ännu värre på vissa ställen. I kombination med den kraftigt ökade temperaturen gör det läget väldigt allvarligt.

Hon uppgav att första vallskörden i år ligger på 50–70% av ett normalår. Andra vallskörden är och ser ut att bli 0–30% jämfört med normalt.
– Den tredje ser väldigt illa ut. Ska det bli något överhuvudtaget måste det bli mycket nederbörd.

Samtidigt som Sverige, Finland, Tyskland, Baltländerna har drabbats av extrem torka, är det i södra Europa istället ett överskott av regn.
– Därför är det kaotiskt överallt, uppger Christina som vill titta på en annan lagstiftning som kan möjliggöra att man kan skörda så mycket som möjligt utan att bryta mot några regler.

– Om situationen fortsätter in i augusti kommer vi ha ett rent krisläge i Sverige, varnade LRF:s ordförande Palle Borgström.

Landsbygdsministern uppgav att han har nära kontakter med EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan om möjligheterna för Sverige att få pengar ur EU:s krisfond.
– Min bedömning är att EU-kommissionen tar det här på största allvar, sade Sven-Erik men tillade att det inte går att förvänta sig att krisfonden kan lösa alla problemen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.