Hjälp hästen att slappna av

citat-ewaAvslappnade hästar mår bättre både mentalt och fysiskt, är tryggare att sitta på och presterar bättre. Så säger Ewa Angantyr, tränare i klassisk dressyr. Hon är övertygad om att avslappning är grunden till allt vi vill göra med våra hästar och delar gärna med sig av sina favoritövningar i senaste numret av Equipage.

För hästar i frihet är det rent av förödande att ödsla energi i onödan. Energin måste ju finnas där den dagen dom måste springa undan för ett lejon.
– I dagens ridsport finns det hästar med så mycket spänningar att det har lett till inlärd hjälplöshet. För att få vår häst avspänd krävs det att vi lyssnar på den och tar signalerna den visar på allvar så den inte måste skrika åt oss, förklarar Ewa.
checklistaVi ser inte signalerna
Hästarna visar med små signaler när dom är spända eller när dom inte håller med. Dom kanske lyfter upp huvudet, spänner läpparna, visar med ett öra, slutar blinka. Små signaler som vi ofta inte ser.
–  Hästarna vet att dom inte kommer någonstans, dom får ingen möjlighet att uttrycka sig eftersom utrustning och hårda händer håller fast dom och det blir till slut en vana för hästen att gå med spänningar i både kropp och själ.  Dessa hästar mår väldigt dåligt. Dom resignerar, går in i sig själva och tappar sugen

I det senaste numret delar Ewa med sig av sina bästa övningar för att få din häst att slappna av, både fysiskt och mentalt.

Till nummer 5 2016 »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.