Hellre för kall än för varm

Klär vi på våra hästar i onödan eller för att dom verkligen behöver täckas? När är det läge att klippa sin häst? Och vad väljer hästarna själva, om vi frågar dom? Lyssna på Pälspodden med professor Kristina Dahlborn från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Grand Prix-ryttaren och ridskolechefen Gunilla Byström.

palspodden-tackeHästtäcken är en het fråga, även om dom allra flesta använder sina regntäcken, fleecetäcken, vintertäcken och skrittäcken utan att egentligen reflektera över om hästen verkligen behöver täckas.

För att reda ut vad som är bäst för hästen tar Pälspodden hjälp av Kristina Dahlborn, som företräder den akademiska världen, men som också är ägare till både islandshäst och dressyrhästar. Kristina Dahlborn menar att hästägare ska vara medvetna om att man tar ifrån hästen möjligheten att reglera sin egen kroppstemperatur på ett naturligt sätt om man lägger på ett täcke eller klipper den.
– Överlag använder vi för mycket täcken, särskilt inomhus blir hästarna alldeles för varma. Då måste dom göra sig av med värmen och tvingas öka sin andningsfrekvens.

Kristina tipsar om att det är bättre för hästen att vara lite för kall än för varm.
– Dom allra flesta hästägare vill sin häst det bästa och tror att man gör något bra när man paketerar in den – och att man uppfattas som en dålig djurägare om man inte gör det, säger Gunilla Byström, Grand Prix-ryttare, ridskolechef och expertkommentator i TV.

Här kan du lyssna på avsnittet »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.