Hästnäringen dubbelt så stor än anat

Hästnäringen omsätter helt otroliga 72 miljarder kronor, inbringar drygt sex miljarder i skatt och ger 38 000 jobb. Det visar ny statistik som tagits fram vid Högskolan Dalarna.

År 2016 uppskattades hästnäringen i Sverige generera en direkt omsättning på 31,3 miljarder kronor motsvarande en sysselsättning om ca 16 900 helårsarbetskrafter. Dom nya, mer än dubbelt så höga siffrorna, framgår i rapporten “Samhällsekonomiska effekter av hästnäringen” som presenteras i dag.

Rapporten från Högskolan Dalarna är den första genomgripande utredningen om hästnäringens samhällsekonomiska betydelse sedan 2004.

Nu synliggörs efterfrågade siffror om landets hästar som förutom ett stort antal arbetstillfällen levererar så mycket engagemang, rekreation, spänning och meningsfull fritid till landets barn och vuxna. Hästar och människor mår bra tillsammans.
– Vi har utvecklat en statistikmodell som är den första i sitt slag. Nu har vi svart på vitt vad hästnäringen betyder, inte bara på nationell nivå utan även på regional nivå samt för olika typer av hästar. Modellen är utvecklad för att kontinuerligt kunna göra uppdateringar och förbättringar och på så sätt kunna följa utvecklingen i hästnäringen, säger Tobias Heldt, filosofie doktor vid Högskolan Dalarna och den som lett arbetet med rapporten, i ett pressmeddelande.

För Stefan Johanson, vd på Hästnäringens nationella stiftelse, är statistikmodellen ett efterlängtat verktyg i möten med politiker och beslutsfattare.
– Att kunna presentera aktuella och väl underbyggda siffror om vår näring är oerhört viktigt i vårt påverkansarbete när vi träffar politiker och andra beslutsfattare. Hästen och näringen omkring den är viktig i samhället på flera olika sätt, bland annat för landsbygdsutveckling, jobb och inte minst glädje och välmående. Med stark statistik kan vi jobba vidare för att ta till vara hela branschens potential, säger han.

Hästnäringen 2016 i siffror »

Ladda ner nya rapporten »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.