Världens mest moderna hästmuseum?

Den 6 juni invigs Nordens första, och kanske världens mest moderna hästmuseum på anrika Strömsholm i Västmanland i närvaro av DD.KK.HH Kronprinsessparet och Landshövding Minoo Akhtarzand. Hästmuseum Strömsholm är inget vanligt museum.

På det nya museet blir besökaren guidad via en gratis-app som styrs av GPS. Det gör att museet är öppet året om, dygnet runt!
– Så vitt vi vet, finns det ingen så storskalig guide-app som Hästmuseum Strömsholm, säger Marie Lundmark, projektledare för Hästmuseum Strömsholm.

Det är nästan på dagen 5 år sedan idén om ett hästmuseum kläcktes av företagarna och organisationerna på Strömsholmsområdet. De har sedan varit drivande i projektet, som finansierats av dem och Leader Mälardalen.
Hästmuseum Strömsholms app finns både för iPhone och android och är gratis att både ladda ner och lyssna på.
– Det fungerar som så att besökaren laddar ner appen, väljer vilken av dom fem olika slingorna man vill gå och startar appen. En karta säkerställer att besökaren hittar rätt. När telefonen är påslagen, startas automatiskt guiderösten så snart besökaren kommer till en av slingornas GPS-punkter. Samtidigt visas en bild av platsen, samt ett bildspel med gamla och nya bilder. Berättarrösterna är inga mindre än Jan Fristedt, Karin Morgan och Magnus Tannergren.

Allt sker i realtid
– Besökaren upplever platsen i realtid och får samtidigt en tidsresa tack vare guiderösten och bilderna i appen. Eftersom allt är GPS-styrt kan man inte lyssna på guiderna någon annanstans än just på den aktuella punkten, fortsätter Marie.
Förutom att locka nya turister och ta bättre hand om befintliga besökare, hoppas Hästmuseum Strömsholm att skapa flöden mellan dom olika aktörerna på Strömsholmsområdet och på så sätt bidra till ökad lönsamhet bland företagen.

Anrik historia
I 500 år har hästarna stått i centrum i Strömsholm. Här startades Sveriges första stuteri av Gustav Vasa och ett av världens första hästsjukhus. Sedan 150 år tillbaka drivs ridutbildning på hög nivå och varje år arrangeras Strömsholmstävlingarna vid slottet.
– Det känns extra roligt att lansera Hästmuseum Strömsholm på nationaldagen i år när tävlingarna firar 100 år. Att det dessutom sker med kunglig glans känns helt fantastiskt! säger Marie.

Nyfiken på Hästmuseum Strömsholm? I det här inslaget får du veta mer »

Premiär för Hästmuseum Strömsholm

Nyfiken på Hästmuseum Strömsholm? I det här inslaget får du veta mer och hur det fungerar. Tusen tack Västmanlands television för fint inslag!

Publicerat av Hästmuseum Strömsholm den 23 maj 2018

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.