Hästmassage kompletterar veterinärmedicinen

Vad kan egentligen massage tillföra en stor hästkropp, vad gör massören och kan jag massera min häst själv? Marina Axelson Callum, hästmassör och rektor för, och grundare av, Axelsons Animal Massage School, berättar om sitt yrke.

Marina Axelson Callum är massageterapeut för hästar, hundar och människor samt grundare av och rektor för Axelsons Animal Massage School.

– Ett av mina största mål har varit att införa hästmassage på tävlingsbanorna och att göra hästmassage accepterad som komplementär behandlingsform till veterinärmedicinen, berättar Marina.

Massage i många sammanhang
Hästmassörens arbete är dels förebyggande för att hålla hästens muskler smidiga, dels att upptäcka muskelspänningar som kan berätta om problem i hästens rörelseapparat. Muskelspänningar kan ge varningssignaler om hästens hälsa och kondition, vilket är viktig information när man tränar sin häst.
– I mitt arbete ligger så mycket mer än den klassiska hästmassagen. Till grund för all behandling ligger alltid en rörelseutvärdering. Behandlingen kan sedan bestå av klassisk massage, stresspunktsbehandling, stretching, akupressur eller en osteopatisk metod som på engelska kallas ”strain-and counterstrain”.

“Elbow-stretch” sträcker ut långa ryggsträckaren genom att Marina trycker och låter armbågarna pressas ifrån varandra.

Marina betonar att dom hästar som kommer till henne är friska hästar.
– Halta hästar ska undersökas och behandlas av veterinär.

Däremot kan hästar efter att ha behandlats av veterinär, komma till massören för rehabilitering. Hästar med rörelsestörningar där veterinär inte hittat någon orsak till problemet, kan också vara i behov av massage. Marina har även besiktigat hästar muskelmässigt innan köp.

Att göra en koll av unghästen innan inridningen påbörjas kan vara värdefullt, anser Marina.
– Känner jag kroppen redan från början lägger jag också märke till förändringar. Genom att förstå kroppen och förhålla sig på ett klokt sätt till förutsättningarna kan man förekomma och undvika ett mentalt motstånd.

Dubbla fingerfriktioner löser upp “strängar” i musklerna.

Behandling av tävlingshästar i förebyggande syfte är en självklarhet för Marina.
– Jag skulle önska att man fokuserade på musklerna på en tävlingshäst lika mycket som man gör när det gäller idrottande människor.

Marina menar att grunden till många rörelsestörningar är muskulär. Hon ger ett exempel.
– På en häst med låsta bogar sitter problemet sällan i själva leden utan är oftast muskulärt. Det kan till exempel handla om en avlastning efter en hälta.

Knogfriktioner utförs i små cirkelrörelser med knogarna och helst på djupare muskulatur såsom knästräckaren på bilden.

Att ge sin häst massage är för ryttaren ett utomordentligt sätt att lära känna sin häst och få djupare förståelse för hästens anatomi och muskulatur, anser Marina. Det tjänar också syftet att få hästen att slappna av. Flera enklare övningar kan du utföra själv.

Muskelstatus som utgångspunkt
Massören börjar sitt arbete med att gå igenom hästens muskelstatus.
– Jag börjar alltid med att känna igenom hästen innan den rört sig för att musklerna inte ska ha blivit varma av rörelsen. Här är det muskelsymmetrin jag lägger märke till. Den är naturligtvis anpassad efter hästens exteriör men en avvikelse kan innebära en rörelsestörning. Vissa exteriörer skvallrar om svagheter. Långa och raka skankar till exempel, kan innebära patellaproblem, det vill säga instabilitet i knäleden.

Nästa steg är att titta på hästen i skritt och trav rakt fram.
– Här tittar jag dels på hur hästen rör sig på rakt spår, dels hur den rör sig i vändningen.

Därefter longeras hästen i båda varven.

Strykningar från öronbas till öronspets uppfattar många hästar som mycket avslappnande.

Det är också viktigt att massören får en helhetsbild av hästen, i vilken miljö den vistas, hur den rids och vilken träning den utsätts för, vilket underlag den rids på, hur sadeln ligger och hovstatusen.

Innehållet i den följande massagebehandlingen bestäms av dom fynd undersökningarna gett. Massören ger även råd till hästägaren vad gäller träning, stretching och eventuell konsultation av annan terapi.

Behandling efter individ
Det är viktigt att anpassa behandlingen efter individen, menar Marina.
– Massagen ska vara avkopplande för hästen. Det ska vara skönt och jag får vara oerhört lyhörd för hur varje individ uppfattar min beröring. Jag får aldrig någonsin tvinga mig på en häst.

Kompressionsgrepp på långa halsmuskeln.

Det är inte alltid allt kan lösas på en gång.
– Hur lång tid det tar att komma tillrätta med ett problem beror naturligtvis på hästens ålder och hur mycket den har ”med sig i bagaget”. Finns det mycket i bagaget blir det lite svårare och tar lite längre tid.

Råd för att undvika muskulära problem
Marina menar att många muskulära problem har sin grund i alltför monoton ridning och många gånger alltför djupt underlag.

Marina vill gärna ge några råd på vägen för en frisk häst.
» Rid ute så mycket som möjligt!
» Lägg in mer tempo i galoppen, hoppa diken och utnyttja naturen! Hästen behöver ventilera lungorna och sträcka ut ryggen!
» Rid i alla väder och på alla sorters underlag för att få en stark häst!
» Träna gärna ibland utan sadel. Det kan vara välgörande för hästen att få lyfta ryggen utan att vara belastad.
» Flytta inte så ofta. En flytt innebär alltid en anspänning för din häst, det är lätt att glömma bort.

Utbilda dig till hästmassör – eller lär dig massera din häst för husbehov
Det finns flera utbildningar till hästmassör, kortare kurser för massage till husbehov och längre kurser för utbildning till massageterapeut på Axelsons Animal Massage School.

Vårens kurser är:
Sporttejpning på häst och människa den 7-8/3
Hästakupressur den 2-5/4
Hästmassage grundkurs på Vallstanäs, Upplands Väsby den 17-19/4
Hästmassage grundkurs på Ekerö den 15-17/5

Läs mer och anmäl dig här »

Hästmassörer diplomerade vid Axelsons Animal Massage School kan bli medlemmar i Nordiska Hästmassörers Förbund, NHMF, och därigenom teckna en ansvarsförsäkring.

Lite kort om Marina Axelsson Callum
Marina är i grunden massageterapeut på humansidan och utbildade sig på 90-talet till hästmassör i USA, där hon bodde då. Axelsons Animal Massage School startade hon 1993 och har sedan dess utbildat många hundratals häst- och hundmassörer samt diplomerade hästfriskvårdsterapeuter.

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.