Hästigt beteende – vad är det?

Brittiskan Susan McBane har skrivit fler än 40 böcker och hundratals tidningsartiklar i vilka hon ofta ifrågasätter gamla dogmer och traditionella sätt att hantera hästar på. För henne handlar allt om hästens välbefinnande och om hur människan bäst kan tillgodose det – allt väl grundat på vad forskningen kommit fram till.

hastens-kroppsprakSusan McBane är tydlig när hon menar att missförstånd mellan människan och hästen är onödiga – vi människor är ju så intelligenta och hästarna så välvilligt inställda till oss.
– Det borde vara fullt möjligt att komma underfund med hästen och på så sätt undvika alla hanteringsproblem. Hästen är ju inte i närheten så komplicerad som vi, menar hon.
Själv kombinerar hon sin livslånga erfarenhet och sin utbildning med vad forskningen kommit fram till genom åren, när hon hjälper hästar och hästägare att komma bättre överens.
– Vetenskapligt beprövade bevis på hur hästarna verkligen lär sig och hur dom tänker är en stor tillgång. När jag beskriver dessa bevis för dom som kommer till mig för att få hjälp med att ”hitta knapparna” på sin häst, lyckas dom ofta lösa missförståndet med hästen själva. Har vi bara kunskapen hittar vi lösningen, det är vi människor bra på, säger Susan med ett leende.

Same but different
Att leva i flock betyder inte automatiskt att hästen trivs med alla där i.
– Genom avel har dagens hästar utvecklat andra färger än sådana som skulle fungera i vilt tillstånd i naturen. En vit häst avslöjar inte bara sig själv utan hela flocken äventyras då den ljusa färgen signalerar till rovdjuren var hästarna befinner sig, säger Susan.
Att leva i flock betyder att smälta in, det är vad som ger trygghet. En avvikande färg är därför en av flera orsaker till att vissa hästar inte kommer överens med andra hästar – dom tycks helt enkelt trivas bäst med andra hästar med samma färg.

Personligheten är viktig
Men inte bara utseendet spelar roll. För att få en flock att fungera gäller det att se till varje hästs personlighet. Susan går emot det traditionella sättet att dela upp ston och valacker.
– Det som är mest viktigt är att låta hästarna vara med hästar dom tycker om och fungerar med, oavsett kön. Hästar är sociala djur, som behöver närhet och vänskap, precis som vi människor. Att skilja på valacker och ston åt är ett relativt nytt fenomen. Jag tycker det är dålig hästhållning att skilja hästvänner åt.

Samtidigt vidhåller hon att det är lika dumt att låta två ovänner gå tillsammans, trots att dom är av samma kön, bara för att dom prompt ska få sällskap.
Men oftast ligger problemet inte i ett envist ihop-parande – utan tvärtom i att hästar berövas tryggheten som sällskap ger. Och ägarens oförmåga att tyda den ensamma hästens otillfredsställda beteende.

McBane

I nummer 7 – 2014 fortsätter artikeln där Susan bland annat berör vårt samspel med hästen, hur vi bör kommunicera för att närma oss varandra och hur vår hästhållning bör se ut för att hästens ska må bra. Köp nr 7 – 2014 här »

Översta bilden: Susan McBanes titel är ”HNC Equine Science and Management” men troligen är hon mer känd som författare till 44 böcker och hundratals tidningsartiklar, främst om hästens beteende. Susan håller även ridlektioner – på sitt eget vis. Kvinnan på bilden är inte Susan, hon avböjde bestämt att vara med på bild. Någonstans, någonsin…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.