Hästen ska lägga på sig under sommaren

Hästens aptit och därmed foderintaget är i hög grad hormonellt styrt. Långa ljusa dagar stimulerar till större foderintag och när dagarna blir kortare och dagsljuset minskar under hösten blir hästens aptit motsvarande mindre. Överviktiga hästar på sommaren är med andra ord naturligt.

Denna mycket regelbundna och basala rytm beror troligtvis på dom ursprungliga vildhästarnas anpassning till sin omgivning. Hästarna använde sommarmånaderna till att äta upp sig så dom blev stora och tjocka på gräs för att under vintermånaderna sedan minska i vikt då dom tärde på sina kroppsdepåer och rörde sig över större områden för att hitta foder.

Den moderna hästen däremot saknar inte foder på vintern eftersom den fodras regelbundet flera gånger per dygn. Därmed minskar den heller inte i vikt innan nästkommande sommar som den borde göra.

Banta inte hästen på sommaren
Om man försöker styra hästens kroppsvikt genom att begränsa tillgången på foder i ett försök att reducera hästens vikt under sommaren, samtidigt som man ger den regelbundet lite för hög giva under vintern, motarbetar man alltså hästens biologi.

Överviktiga hästar allt vanligare
Kronisk övervikt är förstås osunt. Övervikt är ett ökande problem inom hästsektorn i västvärlden. En vanlig orsak till att sällskapshästar är överviktiga är bristande kunskap hos hästägarna om hur en normalviktig häst ska se ut och även en missriktad välvilja att överutfodra hästarna, vilket leder till övervikt.

Övervikt ökar risken för välfärdssjukdomar hos häst. EMS är en gemensam betäckning för hästar med ämnesomsättningsproblem som karakteriseras av bl a fetma, insulinresistens och fång. Övervikt kan också öka risken för ledproblem såsom spatt. Dessa sjukdomar är kostsamma för hästägaren och orsakar hästen stort lidande men genom att utfodra så att hästen håller ett normalt hull kan i alla fall en riskfaktor undanröjas.

Hästar och ponnyer med EMS får ofta synliga fettdepåer på kroppen. Speciellt omkring nacken (fettkam), skuldror, rygg, bakparti (hjärtrumpa), magen och könsorganen. Den direkta kopplingen mellan EMS och fång är ännu inte känd, men fetma medför en form av inflammation som kan vara medverkande orsak till utveckling av mer eller mindre allvarlig fång.

Hull har inget med estetik att göra
Med ordet ”hull” bör man mena hästens grad av fettansättning, och till viss del även muskelansättning. Det är alltså ett objektivt mått och har inte något att göra med mer personliga, estetiska uppfattningar om vad som är en ”snygg” eller elegant häst.

Hullvärdering är ett sätt att värdera om hästen är i riskzonen för att bli överviktig. Man ska därför med jämna mellanrum känna över hästens kropp och värdera hullet.

Anna Jansson är professor på SLU och hon har gjort en något modifierad, svensk version av ett vanligt hullbedömningssystem (Henneke) som värderar hästens hull på en skala mellan 1-9. På skalan är 1 utmärglad och 9 extremt fet.

1) Bakom bogen 2) Revbenen 3) Svansroten 4) Fåra längs ländryggen 5) Manken 6) Längs halsen

För den långsiktiga hälsan verkar det som en hullpoäng < 6 är lämpligt utom för fölston där en poäng upp till 7 inte verkar utgöra någon risk.

Bildtext till introbilderna högst upp: Även om det är omöjligt att utifrån ett foto göra en fullständigt korrekt hullbedömning är det troligt att fuxen på den vänstra bilden har en hullpoäng mellan 4 och 5 på Hennekeskalan. Det är ett hull som det inte finns några dokumenterade negativa hälsoeffekter av och verkar fördelaktigt för god fysisk prestationsförmåga.
Hästen till höger är betydligt fetare och har tydlig fettansättning på hela kroppen, inklusive nacken och halsen. Om det är svårt att känna revbenen på denna häst kan hullpoängen ligga runt 8 – vilket är ett riskfullt hull för känsliga individer. Foto » Claes Kärrstrand

Källa » Statens Lantbruksuniversitet, HästSverige.se, St Hippolyt, “Metoder för hullbedömning av hästar” (examensarbete av E. Andersson, SLU)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.