Hästar dricker upp till 15 l mer när vattnet är rent

En häst i full träning behöver få i sig upp mot 40-50 liter per dygn. Det kan alltså röra sig om uppåt 15 liter vatten som hästen avstår att dricka för att vattnet inte är tillräckligt fräscht.

Vatten till hästar ska hålla samma kvalitet som dricksvatten för människor – det slår Kristina Dahlborn på SLU fast. Ändå byter nog inte alla hästägare vattnet i karen i hagen eller i vattenhinken varje dag.

Hästens dagliga behov av vatten är 5 liter per 100 kg kroppsvikt i vila. Det blir 25 liter för en 500 kg häst i underhållsbehov, ännu mer under den varma säsongen. Den förlorar varje dag vätska genom träck, urin, avdunstning från hud och andningsvägar – och måste förstås fylla på med vatten för att må bra.

När en häst arbetar kan den förlora 10-15 liter kroppsvätska per timme och det betyder att den måste få dricka mer. Likaså diande ston kräver mer.

Hellre hink än vattenkopp – men rent ska vattnet vara
Om hästen själv får välja dricker den hellre ur en hink än ur en vattenkopp, det har studier visat. Dock väljer den alltså bort att dricka om vattnet inte är rent.

Fri tillgång på vatten är viktigt för hästen – särskilt om man fodrar med torrt grovfoder. En längre period med tillgång till foder och utan tillgång på vatten – eller rent vatten – kan ge störningar i mag-tarmkanalen och leda till kolik. Om hästen dricker för lite kan det dessutom påverka dess prestation.

Källa: SLU/HästSverige och veterinär Ulf Hedenström, Wången

Studie gjord på Wången – läs här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.