Hästar dricker 35% mer när vattnet är rent

Ett färskt examensarbete på travsportens riksanläggning Wången, visade att vatten som renats fick hästarna att dricka mer. Dom hästar som deltog i studien drack i genomsnitt 6,9 liter mer om dagen när dom fick möjlighet att dricka vatten som renats, vilket motsvarar ett ökat vattenintag med 35 %.

wangen– Projektet drevs förvisso i ganska liten skala, men resultaten är så pass tydliga att det borde vara intressant att göra fördjupade studier för att kunna bekräfta resultaten, säger Ulf Hedenström veterinär på Wången och handledare vid studien.

Studien genomfördes som ett examensarbete inom ramen för den tredje årskursen på hippologprogrammet. Mätningarna pågick under tolv veckor, från oktober 2015 till januari 2016, och var uppdelat på tre perioder om vardera fyra veckor.

Dom tretton hästar som ingick i studien fick tillgång till vatten utan vattenrening under period ett och tre, medan vattenrening tillsattes under period två. Vattenreningen tillsattes via vattenledningarna i form av en stabiliserande väteperoxid, s k Hippofix, som motverkar att det bildas bakteriell biofilm i ledningar och vattenkar.
– Vi trodde att hästarna skulle dricka mer när dom fick chans att dricka det renade vattnet och det visade sig stämma. Vattenintaget ökade med 35%, motsvarande 6,9 liter mer om dagen, säger Emma Folkesson, hippolog och den som genomförde studien.

Hästarna som deltog i studien fick omväxlande motions- och intervallträning två till tre gånger per vecka. Dom boxar som hästarna stod uppstallade i var utrustade med mätare för att kunna mäta mängden vatten som varje häst drack. Wångens vattenanläggning är utrustad med UV-ljus, men genom automatisk doseringspump tillsattes också vattenrening till varje box under period två av studien och doseringen var då 80-100 ml per 1000 liter vatten.
– Hästar i full träning kan dricka upp mot 40-50 liter per dygn och vi vet att vattenintaget påverkar hälsan. Vi har tidigare haft fall av kolik och magstörningar här på Wången till följd av att hästarna druckit för dåligt. I förlängningen vore det så klart intressant att också studera om ett ökat vattenintag påverkar hästarnas prestation, säger Ulf Hedenström.

En tanke om “Hästar dricker 35% mer när vattnet är rent

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.