Har du koll på juridiken?

Om du ska köpa – eller sälja – häst kan det vara bra att ha koll på vad som gäller rent juridiskt om något skulle gå snett en tid efter att köpet gått igenom. Köplagen gäller när näringsidkare handlar med varandra eller när privatpersoner handlar med varandra. Köper du som privatperson däremot, låt säga en häst, av ett företag så gäller istället konsumentköplagen. Det är bra för dig.

Om du köper en häst av en annan privatperson (alternativt om du i egenskap av ett företag köper en häst från ett annat företag) gäller Köplagen. Om det skulle visa sig att hästen var halt eller hade en skada som inte upptäcktes vid köptillfället, måste du då som köpare kunna bevisa att felet funnits där vid tidpunkten för köpet om du vill få ersättning eller kunna häva köpet. Denna regel är betydligt hårdare än den som gäller för konsumenter som köper varor.

För Konsumentköplagen (privatperson köper något av en näringsidkare) gäller istället en sorts omvänd bevisbörda – när t ex hästen uppvisar hälta kort efter försäljning är det då säljaren av hästen som, inom dom sex första månaderna efter att hästen bytte ägare, som måste bevisa att hästen inte var halt då den såldes.

Ett nyligen avklarat rättsfall fungerar som exempel:
En kvinna (privatperson) köpte en häst för 50 000 kronor som blev halt efter en månad. Köparen ville därför både häva köpet och dessutom ha skadestånd för utläggen hon haft. Eksjö tingsrätt konstaterade dock att kvinnan inte lyckats bevisa att det var fel på hästen vid tidpunkten för köpet. Därmed kan hon varken häva köpet eller få skadestånd. Till råga på allt blev hon tilldömd att betala säljarens (privatperson) rättegångskostnader på nästan 130 000 kronor. Läs hela fallet på Allt om Juridk »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.