Handen på hjärtat – för hästens bästa

“Handen på hjärtat – för hästens bästa” är ett projekt signerat Hästnäringens Djurvälfärdskommitté som finansieras och drivs av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). Detta enormt viktiga initiativ, vill Equipage såklart uppmärksamma. Den här veckan uppmanas därför alla hästmänniskor att fokusera extra mycket på hästarnas välfärd.

Dom små vardagsbesluten har stor betydelse för hästens välbefinnande. Hästvälfärd handlar om så mycket mer än sportens reglementen och samhällets lagar.

– Det finns redan mycket material och utbildningar med fokus på djurskydd och djurvälfärd i hästnäringens organisationer. Ett syfte med den här kampanjen är lyfta fram en del av allt som finns, samt öka kännedomen om hästnäringens gemensamma värdegrund för träning och tävling med häst, berättar Anahita Arai som är verksamhetssamordnare på HNS och ansvarig för Handen på hjärtat.

– Värdegrunden är en moralisk kompass och vi vill så klart att var och en av oss – aktiva och ledare – ska agera i enlighet med den. I slutändan är det i mötet med våra hästar som värdegrunden går från ord till handling, säger hippologstudenten Ellinor Fuchs som under sin tio veckor långa praktik på HNS har arbetat med projektet.

Hästen som väsen styr mina beslut
Alla som professionellt eller på hobbynivå, har hand om hästar har ansvar för sitt agerande och det är utgångspunkten i projektet Handen på hjärtat. Hästvälfärden handlar om så mycket mer än sportens reglementen och samhällets lagar. Varje dag och i varje möte med hästen ska vi ställa oss frågan om dom beslut vi fattar, är utifrån hästens bästa. Det handlar inte minst om att hästarna ska tränas och tävlas på ett etiskt hållbart sätt där hästens välbefinnande alltid väger tyngst i förhållande till personliga drömmar och andras förväntningar.
– Den här kampanjen är förhoppningsvis bara startskottet för det här viktiga arbetet och vi hoppas det inspirerar till fler samtal om hästens beteende och behov samt vårt eget förhållningssätt, säger Pernilla Karlsson som är ordförande i Hästnäringens Djurvälfärdskommitté. Allt material om Handen på hjärtat hittar du på www.handenpahjartat.se

Fakta om projektet:
Handen på hjärtat är en gemensam satsning inom hästnäringen som drivs av Hästnäringens Djurvälfärdskommittén och finansieras av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). Alla organisationer i Hästnäringens representationsråd (HRR) medverkar i projektet på ett eller annat sätt. I rådet ingår representanter från AB Trav och Galopp, LRF Häst, Svenska Ridsportförbundet, Svensk Travsport, Svensk Galopp, Svenska Hästavelsförbundet, Svenska Islandshästförbundet, Swedish Warmblood, Western Riders Association of Sweden, Brukshästorganisationernas Samarbetskommitté, Svenska Ponnyavelsförbundet, Hästnäringens Yrkesnämd samt HNS.

Satsningen startade med en workshop i oktober 2014. Samtalen och diskussionerna indikerade bland annat att vi behöver bli bättre på att engagera, inspirera och prata om hästvälfärd samt hästars beteende och behov. Vecka tolv sätter hästnäringen handen på hjärtat för hästens bästa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.