Han har ju hela hästfolket i ryggen

Sylve Söderstrand var precis så där samlad, vettig och saklig som jag hade hoppats, när han under gårdagskvällens duell mötte SVTs sportjournalist Jacob Hård. Trots det tror jag inte polletten trillade ner för vare sig Hård eller Co.

Herrarna möttes i SVT Opinions TV-debatt gällande måndagens Jerringpris – ett ämne som diskuterats hej vilt hela veckan. Tabloidtidningarna kallar tumultet som uppstått efter att Peder vann Jerringpriset, för ett ordbråk gällande hur väl folk kan avgöra vilken idrottslig prestation som är störst.

Ordbråk? Nej nej, det här handlar om något helt annat. Ridsporten räknas i sportjournalisternas ögon inte som en riktig sport. Och är det ingen riktig sport kan det heller inte röra sig om en riktig prestation. Och därmed ska den inte hyllas med något pris. Enkelt.

“Jerringpriset. Radiosportens pris till årets bästa idrottsprestation som röstas fram av svenska folket”
– Folket har inte röstat på den bästa prestationen, för dom vet inte att det är just det dom ska rösta på, sa Hård och menade att tre av dom andra i finalen minsann hade vunnit OS-guld men Peder hade ju endast tagit ett OS-silver så den insatsen var med andra ord inte lika stor.

När Sylve upplyste Hård om att Peder hade lyckats med bedriften att rida felfritt under alla sina sex rundor i OS, något som inte hänt i OS-sammanhang sedan 1928, verkade det inte imponera det minsta.

Men vem är det nu igen som ska avgöra vems prestation som var bäst under året? Hård & Co eller folket?
– För en gångs skull är det ett pris där ni journalister inte får styra och ställa. Ni har ingen makt över Jerringpriset. Vem som vinner får folket bestämma, men det kan ni inte ta utan ni ska nagga på det med, uttryckte Sylve sakligt.

Ja ja, vilken fars. Tröttsamt – och förstås lite sorgligt. Jag tror att vi alla känner för Peder, han blev ju på något sett snuvad äran. Fast å andra sidan, tror inte att han är så värst ledsen – han har ju hela hästfolket i ryggen. Det måste kännas fint. 🙂

Missade du debatten? Se den här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.