Halt eller inte?

I en omfattande studie där fler än 200 ridhästar ingick, undersöktes symmetrin i rörelsemönstret med hjälp av sensorer. Resultatet att 73%, av dom till synes friska hästarna, uppvisade någon form av rörelseasymmetri, visar en potentiell risk att hästar rids trots smärta.

Ortopediska skador visar sig ofta som hältor och är den vanligaste orsaken till att hästar behandlas av veterinär. Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med Royal Veterinary College i Storbritannien har i studien objektivt undersökt symmetrin i rörelsemönstret hos 222 ridhästar med hjälp av sensorer.

Hästarna var enligt ägarna ohalta, fungerade väl i träningen och hade inte undersökts eller behandlats för hälta dom senaste sex månaderna.

Medfödda eller upptränade asymmetrier
Hela 73% av hästarna hade någon form av rörelseasymmetri. Många visade asymmetrier i samma storleksordning som hästar som utreds för hälta. Den använda metoden visar dock inte i vilken omfattning asymmetrierna är smärtutlösta eftersom hästar eventuellt också kan ha medfödda eller upptränade asymmetrier.

Studien visar att det finns en potentiell risk att hästar rids trots smärta, samt att hästar behandlas och döms ut för rörelseasymmetrier som kanske inte är smärtutlösta.

Det är idag okänt var gränsen går mellan ett friskt och ett sjukt rörelsemönster, något som veterinärer förväntas avgöra dagligen i samband med hältutredningar och besiktningar av hästar.

Länk till publikationen »
Studien är finansierad av Stiftelsen Hästforskning samt Formas. Källa » SLU

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.