Hälsobeviset många väntat på

Ett underlag som, baserat på forskning, berättar hur hästen på olika sätt kan fungera som medhjälpare inom verksamheter för människors friskvård och hälsa har efterfrågats länge från såväl offentlig sektor som hästnäringen. I går kom det äntligen.

Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) lanserade igår rapporten “Hästen och Folkhälsan: forskning – fakta – goda exempel”.
– Vi ser att intresset kring hästen som resurs för folkhälsan växer, säger Stefan Johanson, vd HNS. Redan idag finns en rad goda exempel från verkligheten och i denna sammanställning vill vi visa att det även finns en stark evidens och forskningsbaserad grund för att använda hästen som hjälpmedel för att få människor att må bättre.

Hästen fungerar idag som resurs och medhjälpare inom rehabilitering, habilitering, psykiatri, social omsorg och specialpedagogisk verksamhet. Ridning som fritid- och friskvårdsaktivitet är även en viktig möjlighet för många barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning.

Hästnäringen spänner över en stor bredd vad gäller hästar och verksamheter vilket ger god möjlighet för sektorn att bidra till en jämlik folkhälsa.
Denna sammanställning ska bidra till ökad kunskap om och ökat användande av hästunderstödda insatser, säger Pia Tillberg, ordförande Organisationen för Hästunderstödda Insatser (OHI). Underlaget har efterfrågats länge från såväl offentlig sektor som hästnäringen. Vi hoppas att skriften ska inspirera och samtidigt stärka möjligheterna att få tillgång till behandling med hjälp av hästar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.