Halm som foder ska studeras

Den torra sommaren har lett till foderbrist i såväl Sverige som norra Europa och tvingar fram alternativ till grovfoder. Därför inleder nu forskare vid SLU en studie om halm som kompletterande foder och vilka effekter det kan innebära för hästar om dom äter större mängder halm.

Hästar som får större grovfodergivor uppvisar inte lika mycket frustration och aggression i samband med utfodring som hästar som ges mindre grovfoder. Halm innehåller förhållandevis lite energi och ger hästarna möjlighet att tugga en längre tid än hö så på så sätt bidrar halmutfodring till bättre djurvälfärd.

Ökad risk för magsår eller bara missvisande forskning?
Många foderrådgivare rekommenderar halm som fodermedel, särskilt till feta hästar, om man i övrigt har komponerat ihop en foderstat som fyller alla behov.

En dansk studie antyder dock att hästar som fodras med halm löper högre risk att få magsår varför vissa foderföretag och en del europeiska forskare avråder från att använda halm till utfodring.
Enligt SLU har den danska studien stora begränsningar då uppgifter saknas om hästarna har fått i sig alla näringsämnen och kvalitén på halmen.
– Från andra studier där man gjort hygienanalyser på halm som används i stallar, vet vi att det är hög sannolikhet att halmen är ”dålig”, vilket kan förmodligen påverka magslemhinnan, skriver Anna Jansson, professor, institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi och Sara Ringmark, post doc, institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi, i ett pressmeddelande.

Ökad risk för kolik?
I vissa europeiska länder får veterinärstudenter lära sig att halm ökar risken för kolik.
– I flera studier som försökt identifiera riskfaktorer för kolik har halm dock inte pekats ut som en riskfaktor, uppger Anna och Sara och tror att uppfattningen kan komma från äldre litteratur. I svensk litteratur från andra världskriget nämns att halmfoderstater möjligen kan öka risken för kolik. Författaren nämner också att det kan bero på att tarmens rörelse försämrats som följd av vitaminbrist orsakad av en icke komplett foderstat.

Resultat klara senare i vinter
Den nya studien, som kan starta genom en donation på 340 000 kr från Marie-Claire Cronstedts stiftelse, kommer att startas under hösten 2018 så att resultaten kan finnas tillgängliga senare i vinter. Den görs i samarbete med Universitetsdjursjukhuset vid SLU och kan vara viktig för hästar som annars riskerar att avlivas på grund av foderbrist.

En grupp hästar (islänningar/russtyp) utfodras med två foderstater, en där en stor del av energin kommer från (bra) halm och en där halm inte ingår (samma näringsinnehåll i båda).

Magslemhinnan studeras efter 2-3 veckor med gastroskopi. Tarmaktivitet (ljud) dokumenteras och träcken analyseras på dess vatteninnehåll och pH. Mätningarna kan ge en grov fingervisning om avsevärda förändringar sker i tarmmiljön.

Foto » Carin Wrange

En tanke om “Halm som foder ska studeras

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.