Halm – sämst som strö

Vilket strö som är bäst för hästen råder det bland hästfolket delade åsikter om. Egna preferenser eller stallchefens val för anläggningen, brukar ofta avgöra valet av strömedel i boxen. Nu drar forskningen sitt strå till stacken när studier visar att halm är det sämsta valet för hästens andningsvägar.

Ett polskt forskarlag har nyligen utfört en studie som visar effekterna av användandet av tre olika strömedel – halm, torvmix och spånpellets. Syftet med studien var att undersöka hur dom olika strömedlen påverkade stallmiljön när det kommer till damm, svamp- och mögelsporer som far runt i luften. En del av dessa hamnar i hästens andningsvägar vilket kan orsaka t ex hosta. I studien tittade man även på hur mycket bakterier dom olika strömedlen främjade.

Hästarna som deltog i studien fick stå tre veckor på alla tre alternativ. Blodprover togs kontinuerligt och hästarnas andningsvägar undersöktes noga under hela perioden.

Inga hästar uppvisade några hälsoproblem efter att ha stått på något av ströalternativen men en slutsats som forskarna kunde dra var att hästarna visade på friskare andningsvägar när dom stod på torvmix eller spånpellets snarare än på halm.

Resultat av studien:

DAMMPARTIKLAR
minst = torvmix (1.09mg/m3), mest = spånpellets (4.07mg/m3)

BAKTERIELL SPRIDNING
minst = spånpellets (4.81log10CFU/m3), mest = torvmix (5.14log10CFU/m3)

SVAMP- och MÖGELSPORER
minst = spånpellets (4.54log10CFU/m3), mest = halm (4.82log10CFU/m3) och torvmix (4.88log10CFU/m3)

Läs hela studien här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.