Halm orsakar inte magsår enligt ny studie

Forskningsresultaten talar sitt klara språk – halm ökar inte risken för magsår. Det kunde konstateras i en studie som genomfördes under vintern på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Universitetsdjursjukhuset.

Målet vara att undersöka vilka effekter halmutfodring har på hästar. Aktuellt inte minst med anledning av foderbrist till följd av den extremt varma och torra sommaren.

Den praktiska delen av studien är nu avslutad och preliminära resultat finns. Studien visar att en foderstat som innehåller halm med bra hygienisk kvalitet inte ger upphov till mer magsår än om halm inte ingår i foderstaten.

Kan rekommenderas även i fortsättningen
Detta betyder att utfodring med halm som ett komplement till övrigt grovfoder i framtiden fortfarande kan rekommenderas till exempel vid grovfoderbrist eller till hästar som lätt blir feta.

Preliminära analyser av blodprov som tagits under studien tyder också på att hästarna har en jämnare sekretion av digestionsvätskor när det ingår halm i foderstaten än när det inte gör det. Det här beror sannolikt på att de äter fortare och glupskare när de inte får halm. Ett glupskt ätmönster behöver inte vara ett problem men kan öka risken för foderstrupsförstoppning hos vissa individer och det kan också vara ett tecken på att hästarna känner en större hunger inför utfodring, trots att tillgången på energi var den samma över dygnet oavsett om foderstaten innehöll halm eller inte.

Forskarna kommer att göra fler analyser för att undersöka hur halmen har påverkat hästarnas beteende och energiomsättning.

Läs mer om bakgrunden till studien “Halm som foder ska studeras” »

Foto » Carin Wrange

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.