Hållbara tävlingshästar på Grevlundagården

Med ett europeiskt mästerskap inom kort bjuder Agria på ett nytt avsnitt av Pälspodden. Temat är högaktuellt – hur tränar eliten för att forma hållbara, sunda tävlingshästar? Hoppryttaren Peder Fredricson och veterinären Karl-Henrik Heimdahl delar med sig av tankar och erfarenheter.

Hemma på Grevlunda gården slår vi oss ned i köket och blickar ut över äppelodlingar, hästhagar och havet i horisitonen. Även om vi befinner oss i Skåne så är vägen till Europas tävlingsarenor ganska lång, och en naturlig fråga är hur teamet på Grevlunda transporterar hästarna så att dom mår bra och kan prestera?
–  Vi har bra rutiner för att underlätta resan, det handlar bland annat om ventilation, att köra lagom långa sträckor och att placera hästar bredvid andra hästar som dom trivs med. Men den egna körstilen är också viktigt, undvik att gasa och bromsa för att inte slita på hästens krafter att hålla balansen.

Men det är här hemma på Grevlunda som grunden för framgång läggs. I Pälspodden berättar Peder hur vardagen ser ut för att skapa hållbara hästar som är redo för dom stora arenorna.

Vi får bland annat höra att träningen varierar beroende på hästens ålder och behov. Yngre hästar jobbar lite hårdare för att stärka sig, bygga muskler och komma in i systemet. Vid 10 års ålder har dom flesta fått en bra grundkondition och då gäller det att träna så litet som möjligt, men behålla lydighet och prestationsnivå utan att slita på dom.

Karl-Henrik Heimdahl betonar vikten av variation:
– I det uppbyggande arbetet är det väsentliga med variation, undvika monotona rörelser som sliter på hästen. Man kan jämföra med att vi människor drabbas av musarm utan att egentligen belasta armen med någon direkt tyngd, utan det är upprepningarna av samma rörelse som leder till förslitningsskador.  

Agria naturbana är ett nytt sätt för teamet på Grevlunda att gymnastisera hästarna på ett naturligt sätt.
– Jag rider slingan med händerna stilla, fokuserar på min sits och balans. Genom att blanda raksträckor och volter runt träden och får jag ställning, samling och framåtbjudning helt gratis. Det viktiga är att inte trycka ned hästens huvud, då får dom svårt att hitta sin egen balans.

Lyssna på Pälspodden här »

Bild: Karl-Henrik Heimdahl, veterinär Agria, programledare Emma Bergkvist och Peder Fredricson på Agria Naturbana.
Fotograf: Pernilla Melander

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.