Håll hovbölden borta i sommar

Från att ha varit kärnfrisk står hästen några timmar senare blockhalt och orörlig. Kanske har hästen trampat på en vass sten någon dag tidigare. Sommarvärmen gör att hovbölden mognar och växer till och plötsligt står hästen på tre ben. Men lugn, även om det ser dramatiskt ut, är en hovböld oftast enkel att behandla och hästen blir snart bra igen.

En hovböld är en infektion i hovens läderhud. Bakterier har tagit sig in där via trampskador, sömstick, spiktramp, hornsprickor, hålväggar, bärrandsröta eller mikroskopiska skador och bristningar i hoven. Hästens infektionsförsvar sätter in sina resurser mot bakterierna och ger en inflammatorisk reaktion.

Värme får bölden att växa
Hästen får en svullnad i läderhuden och varbildningen från bakterier och skadade vävnader, samlas i en böld. Svullnaden gör mycket ont vartefter trycket ökar och hästen blir kraftigt halt. Den ökade blodgenomströmningen gör att hoven blir varm.

Ofta svullnar kotan och benet. Smärtan gör att hästen blir allmänpåverkad, tappar aptiten och kanske till och med får feber. Hur snabbt bölden växer till är olika – vid kallt väder kan en böld ligga och pyra länge utan att ge några dramatiska symptom, medan högsommarvärme gör att den växer till fortare.

Smärtsamt
Det höga trycket i bölden gör att den söker sig uppåt mot kronranden eller nedåt mot bärranden för att tömma sig spontant. Då minskar trycket och därmed också smärtan och hältan försvinner helt eller delvis. Men det är mycket smärtsamt för hästen därför bör veterinären eller hovslagaren hjälpa naturen på traven.
– Först säkerställs diagnosen så att man är säker på att det inte är någon annan smärtande process i hovområdet. Med hjälp av en visitertång klämmer veterinären eller hovslagaren noga igenom hoven bit för bit för att upptäcka var bölden sitter, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Våtvarmt omslag
Ibland kan det vara svårt att hitta bölden. Då läggs ett våtvärmande omslag runt hoven som hästen får stå med en eller ett par dagar. Värmen från omslaget gör att bölden mognar och blir lättare att lokalisera.

När hovbölden är lokaliserad dräneras den mot hovens nedre yta med hjälp av en hovborr eller hovkniv. En hovböld i väggläderhuden dräneras mot bärranden (i lamellranden). Ofta räcker det med en kortvarig efterföljande behandling inklusive bandagering.

Hovbölder i sul- eller strålläderhud kan kräva mer omfattande efterbehandling och eventuellt ett täckande beslag. Vid svårare infektioner krävs antibiotikabehandling. Vid spiktramp och andra “stickskador” ska hästens stelkrampsskydd alltid bättras på.
– Även om en hovböld kan verka enkel att behandla, är det viktigt att kontakta veterinär direkt. Dels krävs kunskap om att skära ur en hovböld, dels kan det vara en infektion som kräver antibiotikabehandling eller stelkrampskydd, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Så känner du igen en hovböld
» Plötslig kraftig hälta
» Hoven är varm
» Hästen har puls i den varma hoven
» När hovslagaren eller veterinären klämmer med visitertång ömmar hästen kraftigt

Så förebygger du hovböld
» Kratsa ur hästens hovar varje dag så att ingen sten ligger och klämmer
» Ömfotade hästar bör ha skor
» Hästar som har lätt för att få hovbölder kan skos med sulor
» Undvik underlag med vassa stenar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.