Hagmockning lönar sig dubbelt upp

Alla hästar har mask, men tack och lov gör en mindre mängd ingen skada för hästens hälsa – det gör däremot ett större antal. Det bästa för hästen är att förebygga parasitproblem så långt som möjligt genom att kontinuerligt mocka hagarna.

Om hästarna tvingas beta nära gödselhögar och rator ökar risken för parasitinfektion. Genom att hålla hagarna så träckfria som möjligt, minskas användningen av avmaskningsmedel som först och kanske främst inte är särskilt bra för hästens mag-tarmflora. Mockningen bidrar också till att resistensen mot avmaskningsmedel hos parasiterna, hålls i schack.

Studie med tydliga resultat
Under sommaren 2017 genomfördes en studie för att undersöka effekten av mockning. Resultatet visade på stora skillnader mellan den mockade och omockade hagen.

Syftet med studien var att undersöka om regelbunden manuell mockning av beteshagar, två gånger i veckan, kan reducera parasitsmitta på betet och på så sätt utgöra ett effektivt komplement till avmaskning för hållbar parasitkontroll.

Resultatet visade att mockning av betet två gånger per vecka, i hög grad minskar parasitsmittan. Då hinner nämligen inte parasitäggen och larverna blir smittfarliga. Antalet L3-larver (smittsamma) sjönk radikalt när hagen mockades, till och med mer än efter avmaskning.

Dessutom ratade inte hästen gräset där träcken legat. Med det ökade betesytan med ungefär 50 procent genom att ratorna blev färre. Effekten blev tydligare vid begränsad areal för hästarnas utevistelse.

Studien finansierades av stiftelsen Hästforskning och var ett samarbete mellan SVA och SLU. Arbetet gjordes av hippologstudenten, Helena Thorolfson Rainamo. Läs hela studien här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.