Grimma på i hagen eller inte?

Grimma eller inte grimma på i hagen – det är en fråga många ställer, inte minst i olika forum på nätet. Faktum är att frågan tillhör “topp-3-vanligaste” som vi får till oss på Equipages redaktion.

Svaret på frågan delar hästfolket i tu. Om hästen rymmer är det onekligen lättare att fånga in den med en grimma på men å andra sidan medför grimma i hagen en stor skaderisk eftersom hästarna kan ådra sig ohyggliga skador om dom fastnar i grimman.

När Equipage för ett antal år sedan, i en enkät, bad våra läsare berätta hur dom gör gällande grimma på eller av i hagen respektive i boxen, svarade drygt 1200 personer. 83% valde att inte lämna grimman på, främst av säkerhetsskäl om den skulle fastna i något men också för att grimman kan ge skavsår.

Statistiskt sett
Equipage kontaktade fyra försäkringsbolag i ett försök att ta reda på om bolagen har någon statistik över olyckor relaterade till att hästen haft grimma på sig i hagen – eller tvärtom, att hästen saknat grimma och till följd av att den inte kunnat fångas in då den rymt, skadat sig.

Anna Mörée arbetar på Djuravdelningen på Dina Försäkringar.

– Vi har ingen statistik förd över vare sig den ena eller andra situationen. Men det kan konstateras att vi har ersatt skador på några hästar som fastnat med grimman i träd eller liknande eller ännu värre med hoven i grimman när den ska klia sig, uppger Anna Mörée på Dina försäkringar.

Hon kan efter 30 år i branschen, inte dra sig till minnes någon skada som haft ett direkt samband med ”grimma av”, alltså att hästen rymt och inte gått att fånga och blivit påkörd eller skadats på annat sätt.
– Det kan säkert inträffa men jag kan som sagt inte komma ihåg något sådant dokumenterat fall, fortsätter hon.

– Tyvärr har vi inte någon statistik över det, men det finns alltid en risk att hästen fastnar med grimman någonstans om den har den på sig i hagen, säger Pernilla Melander på Agria Djurförsäkringar.

Inte heller Sveland har någon statistik som gör oss klokare i frågan.

Men vad gäller för skadeersättningen då?
Det finns dom som påstår att man som hästägare inte får ersättning om hästen rymt ur hagen, saknat grimma och skadat sig. Är det så?
– Nej, ersättningen påverkas inte. Man kan ju behöva ha grimma på om man har en häst som annars inte går att fånga i hagen, svarar Anna Mörée.

Skaderisken bedöms av försäkringsbolagen vara högre, om du låter din häst gå med grimma på i hagen eller i boxen.

Anna uppger att hennes hästar aldrig har grimma när dom går i hagen eller står i boxen.
– Grimman är endast på i samband med hantering. Så tycker jag själv att det är säkrast.

Ingen av dom fyra försäkringsbolagen – Agria, Dina, Sveland eller If – har några bestämmelser gällande grimma – på eller av – i hagen.
– Vi ersätter om hästen fastnar i något om den har grimma på sig. Vår rekommendation är dock att inte låta grimman sitta på i hagen, säger If.

Sammanfattning: Ryktet om att försäkringen inte täcker skador om hästen rymt och inte haft grimma på sig, stämmer alltså inte. Däremot bedöms skaderisken högre av försäkringsbolagen, om du låter din häst gå med grimma på i hagen. Detta verkar den större delen av hästfolket ha insett eftersom 83% släpper ut sina hästar i hagen utan grimma.

Kan inte fångas utan grimma
En vanlig motivering till att lämna grimman på i hagen är att hästen annars är svårfångad. Vid bara anblicken av ägaren i hagöppningen vänder hästen sig om och springer iväg – och är näst­intill omöjlig att fånga in.

5 steg till en mer lättfångad häst
1) Ställ in dig först och främst på att lära hästen känna igen sitt namn om den inte redan gör det. Upprepa det ofta och alltid i samband med en klapp, smekning eller en godisbit.

2) Väl i hagöppningen ropar du hästens namn, går några steg emot den och backar sen ut ur hagen igen.

3) Gör så flera gånger, så många gånger det behövs för att hästen ska bli så nyfiken på dig att den kommer emot dig. När den gör det är det viktigt att du berömmer, gärna med en bit godis och sedan går ut ur hagen. Sätt inte på grimman ännu!

4) Gå ur synhåll för hästen en stund. Upprepa steg tre minst en gång till innan du sätter på grimman. I samma stund som du knäppt grimman och berömt så tar du av grimman igen och går ut ur hagen.

5) Upprepa nu steg fyra men denna gång leder du med dig hästen ut ur hagen.

Hela artikeln finns att läsa i utgåva 2, 2016.

Roland Bååth arbetar såväl med häst- som hundkommunikation. I artikeln “Vardagshyfs – lär dig kommunicera på hästspråk och få en väluppfostrad häst” i Equipage nr 2 , 2016, (finns att köpa här ») ger han bland annat tips på hur du kan gå tillväga om hästen vänder rumpan mot dig i hagen.

Roland Bååth är försäkringsombud och åker ut och möter hästar runt om i stallarna.

– Om hästen vänder rumpan mot dig i hagen och inte vill låta sig fångas visar det på brist på respekt. Gå emot den och flytta medvetet på den. Du kan behöva jaga iväg den ordentligt för att den ska se dig som ledare. När den sänker huvudet, eller på annat sätt visar på att den ger sig, ska du genast sluta jaga den. Hästen kommer snart komma fram till dig, om du bara vänder bort blicken och väntar ut den.

En tanke om “Grimma på i hagen eller inte?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.