Gräsbrodd – behövs det?

Behöver jag broddar när jag hoppar terräng eller gräsbana och i så fall – vilken typ? Det finns mängder av olika gräsbroddar på marknaden, från låga till riktigt höga, avrundade och mer spetsiga och det kan vara svårt att veta vad man ska välja. Fungerar dom vanliga vinterbroddarna lika bra?

Ulf Johansson, A-tränare i fälttävlan, berättar att han själv väljer att rida med avrundade gräsbroddar av det lite lägre slaget, med en längd på ca en och en halv cm, och endast i trakterna.

– Det är viktigt att hästen inte halkar i avsprång, svängar eller i en landning men samtidigt vill jag inte att fästet ska bli helt stumt, säger han.

Ulf vill egentligen använda så lite brodd som möjligt på grund av skaderisken.

– Det har alltid fungerat bra med enbart två brodd och jag har aldrig upplevt att fästet har släppt. Däremot har jag ridit omkull på grund av att hästen trampat sig med bakhoven i framhoven och där kan jag bara tänka mig vad som skulle hänt om den även haft brodd i tårna.

Skillnaden i fäste mellan två och fyra brodd tror Ulf inte är så stor, hästar är tunga djur och hovarna slår ner i backen med rejäl kraft. Vanliga vinterbrodd har en coromantspets som gräsbrodden saknar men så länge broddarna inte är nerslitna skadar sig hästen förmodligen inte värre om den trampar sig med en vinterbrodd än med en gräsbrodd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.