Golf räknas nu som friskvård

Nu är det avgjort i Skatterättsnämnden (SRN) att golfspel på en pay and play–bana och driving range räknas som en skattefri friskvårdsförmån. Oki, då är det väl på sin plats att det söks ett förhandsbesked hos samma nämnd för ridsportens räkning? Idag har Equipage ställt frågan till Svenska Ridsortförbundet.

Det är skattechefen Urban Rydin på LRF Konsult som på eget initiativ sökte ett förhandsbesked hos SRN för att golfen skulle klassas som friskvård. Dom ursprungliga bestämmelserna om skattefri motion, menar att sporter som kräver dyrbarare anläggningar och redskap, inte ska omfattas av skattefriheten för enklare motion.

Som exempel nämns, som troligen dom flesta vet vid det här laget, golf, segling, ridning och utförsåkning på skidor. I senare lagstiftningsärenden har dock uttalats att bedömningen måste beakta dom förändringar som sker med tiden i synen på vad som kan avses med enklare slag av motion.

Kan påverka bedömningen för ridaktiviteter
– Då förutsättningarna för golfspel förändrats sedan bestämmelserna om skattefri motion infördes, med många nya golfbanor och ökad tillgång på banor som erbjuder pay and play-spel och spel på driving range, är Skatterättsnämndens avgörande naturligt, för självklart måste utvecklingen av olika sporter som sker i samhället följas. Det är inte bra med ett alltför stelbent och konservativt synsätt. Min bedömning är att detta också på ett positivt sätt kommer att påverka bedömningen för ridaktiviteter sponsrade av arbetsgivaren, säger Urban Rydin.

Den skattefria friskvårdsförmånen för golfspel beslutades till 4 000 kr per år.

Frågorna som Equipage ställde till förbundet idag, väntar vi nog alla spänt svar på:
Har förbundet en jurist som kan axla denna för ridsporten viktiga fråga och söka ett förhandsbesked hos SRN? Eller finns det någon möjlighet att förbundet skulle kunna anlita Urban Rydin som nu har erfarenhet att att söka för golfens räkning?

Eftersom det råder semestertider har vi förstås överseende med att svaret dröjer några veckor. Fortsättning följer…

2 tanker om “Golf räknas nu som friskvård

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.