Ge din häst ett gott liv som pensionär

Det brukar sägas att man inte är äldre än man känner sig – en sanning som verkar stämma även för våra hästar. Efter ett långt och aktivt liv, kan det vara dags för pension. Men vad är ett bra pensionärsliv för en häst? Förebyggande vård, motion och rätt kost är några av byggstenarna i ett lyckat åldrande.

För vissa hästar börjar åldern ta ut sin rätt redan vid femton, medan andra är rena rama energiknippen även vid 25. Åldern är alltså bara en siffra.

Ålder är bara en siffra!

Men även om hästen inte verkar gammal, tar åldern alltid ut sin rätt i slutändan. Därför gäller det att vara vaksam på ålderstecken, agera i tid och sköta hästen rätt. Då får våra hästar ett långt och aktivt liv och en värdig pension.
– Det är inget magiskt som händer när hästen fyller femton, snarare en gradvis skillnad som kommer allt eftersom. Vi vet att med stigande ålder ökar förekomsten av vissa sjukdomar och sjukdomsproblem, konstaterar Sara Larsdotter Davey, veterinär vid Universitetsdjursjukhusets hästklinik i Uppsala.

Sara Larsdotter Davey är veterinär vid Universitetsdjursjukhusets hästklinik i Uppsala och specialist i invärtes medicin på häst.

Vi vill förstås alla att våra hästar ska må bra och leva så länge som möjligt. Varför vissa hästar lever längre än andra beror bland annat på gener, ras och storlek. Enligt Guinness rekordbok blev den hittills kända äldsta hästen Old Billy (passande namn!) hela 62 år gammal. Vanligare är dock att tamhästar blir 20 till 25 år gamla och ponnyer uppåt 30 till 40 år.

Femton år ett riktmärke
Ålder är ingen sjukdom. Däremot kan ålder leda till förändringar och göra kroppen mer mottaglig för sjukdomar. När en häst anses vara ”gammal” är högst individuellt, 15 år anges ofta som ett riktmärke. Sedan kan en häst självklart kännas fräsch och vara i tävlingsskick betydligt fler år än så.
– Man måste titta på individen, det går inte att säga en ålder då alla hästar ska ”pensioneras”. Om hästen fortfarande är pigg och glad och ser frisk ut i kroppen, behöver man inte pensionera den bara för att den råkar vara född ett visst år.

Hästens munhåla är något som behöver extra uppsyn när hästen åldras. Ta hjälp av en veterinär för att hålla koll på tänderna!

Ett tecken på att hästen börjar känna av åldern är att den får svårare att tillgodose sig näring. Vissa hästar faller ur, upplevs inte längre som lika runda, får svårt att sätta muskler och kan se glanslösa ut i pälsen.
– Samtidigt måste man vara försiktig med att avfärda exempelvis hullförändringar som naturliga åldersförändringar. Man kan inte tänka att ”ja men nu är hästen 17 så det är därför den ser ut som den gör, det är okej att den faller ur”, säger Sara

Pensionera – vad betyder det?
Sara tycker att uttrycket “att pensionera hästen” egentligen är lite problematiskt. Vad menar vi egentligen med termen?
– Det är enkelt att förstå för högprofilstävlingshästar. Då betyder det generellt att den inte längre ska gå travlöp eller vad det nu är. Men för en vanlig häst som rids i varierad ridning och går något eller några pass för tränare i veckan, vad betyder termen då?

Sara menar att det finns en risk att man tolkar termen ”pensionera” som ett annat ord för att ”ställa av” – vilket är en helt annan fråga.
– Jag tycker inte att man ska ställa av hästen utan istället arbeta den utefter den aktuella individens förmåga, förtydligar hon.

Håll hästen i rörelse
Motion är viktigt för den åldrande hästen. Kontinuerlig träning på rätt nivå kan skjuta upp och minska åldersförändringar. Muskler, senor och ligament hålls i bättre trim.

Däremot är det viktigt att ta hänsyn till dom förändringar som ändå kommer med åldern. Normalt slitage på leder under flera år, ofta kombinerat med träning och tävling, gör att många äldre hästar har problem med artrit och artros.
– För människor med artros har man slutat ordinera vila. Detsamma gäller hästar. En häst med artros som får stå blir ofta mycket sämre och rejält halt. Att hålla igång är absolut det bästa, säger Sara.

En äldre häst kan fortfarande tränas och tävlas, men kanske på lite lägre nivå. En pensionerad tävlingshäst kan till exempel bli en utmärkt läromästare för en mindre rutinerad ryttare.

Sara kan inte ge några generella rekommendationer som gäller för alla äldre hästar när det kommer till träning, utan det gäller att anpassa efter individen.
– Kör på, så länge hästen känns pigg och frisk! Det viktigaste är att du håller en hyfsat jämn nivå. Bättre en jämn belastning under veckan än att rida hårt vissa dagar och låta hästen stå andra.

En gammal häst kan få svårt att komma igång i kroppen efter en vila, så ställ helst inte av den under sommarbetet, utan håll den aktiv, även när den går på bete.

Tänk också på att äldre hästar ofta behöver längre tid både för att värma upp kroppen och för att varva ned efter träning

En äldre häst kan behöva ett mer lättsmält foder med högt energi- och proteinvärde.

Ta hand om tänderna
– Vissa av dom förändringar som vi klassar som ålderstecken kan bero på att hästen fått problem med tänderna, att den behöver lite mer näring i maten eller inte klarar av att hantera parasiter, säger Sara.

Tandproblem kan vara en orsak till att hästen inte kan äta tillräckligt mycket för att hålla sig i hull.
– Dålig tuggförmåga kan också leda till kolik och flera studier visar att frekvensen på kolik ökar med stigande ålder.

Oavsett ålder, ska hästen få långa tuggtider så att tänderna används på det sätt dom är skapta för. Det bästa är att regelbundet se över hästens tänder, även tidigare i livet. Kontrollera att hästen inte gnisslar tänder, att den äter och tuggar normalt och att den inte luktar illa ur munnen.

Det händer att veterinären måste att dra ut vissa tänder, skadade framtänder kan till exempel ge problem längre bak i munnen, då är det bättre att hästen får klara sig med färre framtänder.
– Munvården är inte någonting som man kan börja med när hästen blir äldre, den ska skötas kontinuerligt.

Ökat näringsbehov
Att hästen faller ur behöver inte bara bero på tänderna. Äldre hästar kan få svårt att tillgodogöra sig näringen i fodret av andra orsaker, till exempel på grund av en sämre näringsupptagningsförmåga i tarmarna.
– Räkna extra noga på foderstaten om du har en äldre häst. Men titta inte bara på siffror och närings-innehåll, titta också på hästen, tipsar Sara.

En äldre häst kan behöva ett mer lättsmält foder med högt energivärde. Det kan till exempel vara ett tidigt skördat grovfoder. För att hästen ska behålla
muskelmassan kan det också krävas extra mycket protein. Med åldern kan också behovet av vitaminer och mineraler öka.
– Samtidigt måste man se till att inte hästen blir för tjock. Den ökade belastningen på ben och leder kan orsaka såväl obehag som smärta och att risken för fång och endokrina sjukdomar, ökar. Jag rekommenderar starkt kontakt med foderrådgivare! säger Sara.

En annan anledning till att hästen faller ur kan vara att den tappar i rang. Lägre rang kan göra att hästen helt enkelt inte kommer åt maten i hagen.

Sjukdom kan ge ålderstecken
Äldre hästar kan få ett försämrat immunförsvar. Sämre immunförsvar ökar vikten av regelbunden vaccination, koll på parasiter och avmaskning.
– Ofta säger man att det framför allt är föl och unghästar som påverkas av parasiter, men även äldre hästar kan få det svårt med parasiter, så ta ordentliga träckprov, säger Sara.

Att hästen blir glanslös i pälsen och faller ur behöver inte bara bero på ålder. Till exempel har studier visat att var femte häst och ponny över 15 år har sjukdomen PPID (Pituitary pars intermedia dysfunction).

PPID, som tidigare kallades Cushings sjukdom, är en hormonsjukdom som gör att hästen inte bildar tillräckligt med dopamin. Tecken på PPID kan bland annat vara fång och lång lockig päls. Kroppsbyggnaden kan förändras och hästen bli bukig, tappa muskler och kan få fettdepåer över ögonen.

Sjukdomen kan också ge betydligt mer subtila symptom, som att hästen blir likgiltig eller presterar dåligt, svettas onormalt, får förändrad aptit, dricker och kissar mer än vanligt eller drabbas av återkommande infektioner.
Det innebär att medelålders hästar kan ha PPID utan att ägarna reagerar och söker hjälp hos veterinär. Ägarna kanske inte ens lägger märke till förändringarna eller ser dom som naturliga åldersförändringar.

Men hästar med PPID kan med rätt hjälp och mediciner bli betydligt bättre och i princip symptomfria. För att kunna utesluta bakomliggande sjuk-domar är det förstås viktigt att en veterinär får undersöka hästen.

Hur väl vi än tar hand om våra hästar kan dom inte leva för evigt. Vissa hästar mår bra fram till den dagen dom självdör i hagen. Tyvärr gäller det inte alla. Då är det vårt
ansvar som hästägare att se till så att hästen får avsluta sitt liv utan lidande.

En annan åldersförändring kan göra att aortaklaffen i hjärtat kan börja läcka. Ett lindrigt läckage är sällan ett problem men är läckaget stort eller utvecklas fort, kan hjärtat bli överbelastat och i värsta fall uppstår livshotande arytmier.
– Detta bör veterinären upptäcka när han eller hon lyssnar på hjärtat vid exempelvis vaccinering, tipsar Sara.

Undvik lidande
Hur väl vi än tar hand om våra hästar kan dom inte leva för evigt. Vissa hästar mår bra fram till den dagen dom självdör i hagen. Tyvärr gäller det inte alla.

Ibland är det, sorgligt nog, helt enkelt dags att ta farväl. Det gäller till exempel om hästen rasar i vikt trots bästa möjliga foder, om hästen inte svarar på medicinsk hjälp eller om den inte vill lägga sig ned av rädsla för att inte komma upp igen, trots all tänkbar vård.
– Glöm aldrig att det är hästägarens yttersta ansvar att se till så att hästen får avsluta sitt liv utan lidande, avslutar Sara.

Text och foto » Karin Moberg Granström, publicerad 2018

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.