Går du i föltankar?

Funderar du på att låta ditt sto bli mamma i vår? Kanske hoppas du på en mjuk fölmule att pussa på någon gång nästa sommar? För avelsdebutanten väntar en ny värld där begrepp som språngrulla, stoavgift och follikelstorlek ska bli bekanta. Då är det hög tid att du lär dig bedöma ditt sto, matcha rätt hingst och veta hur det faktiskt går till på seminstationen.

Om du hoppas få se ett föl bredvid ditt sto nästa sommar är det dags att börja planera – många timmar väntas framför blup.se. Drömmen om ett föl börjar med att du har ett friskt sto utan extrema avvikelser.

Påtagliga siffror i form av treårstest eller kvalitetsbedömning är förstås guld värda. Om hårda fakta saknas på ditt varmblodssto är du välkommen på bedömning oavsett hennes ålder.
– Du ska utgå från ett avelsmål, ska fölet bli en häst till dig själv eller ska det säljas? Även om fölet är tänkt till dig själv är det viktigt att det kan säljas, livssituationer kan alltid förändras. En lagom stor häst som är vacker och frisk med bra temperament är mer attraktiv på marknaden, säger Emma Thorén Hellsten, avelsledare för SWB (Swedish Warmblood).

Ett bra riktmärke kan vara att försöka avla fram en avkomma mellan 165-170 centimeter, som är harmonisk i typen och trevlig i temperamentet. Emma nämner en ny studie om hästars hållbarhet, där man drar slutsatsen att en välproportionerlig, harmonisk typ utan extrema avvikande benställningar har bäst hållbarhet.

Sedan tidigare är det känt att stora hästar har sämre hållbarhet, men studien visar att även den mindre hästen har sämre hållbarhet.

Dags att matcha
Kanske drömmer du om en avkomma som i framtiden kommer att synas i dom svåra klasserna? Om du vill ägna dig åt prestationsavel ska ditt sto vara bättre än genomsnittet. Klass 1 eller diplom vid bedömningar är bra – ännu bättre är om stoet dessutom har egna tävlingsmeriter.
– Härstamningen är också intressant. Gå in på blup.se och se om du hittar framgångsrika syskon eller föräldrar. Nu för tiden har dom flesta framgångsrika fäder, det är framför allt mödernelinjen som är intressant: många framgångsrika hästar på mödernet ökar sannolikheten för en bra avkomma. Även om marknaden för unghästar är trög blir det lättare att sälja en unghäst med meriterade släktingar, säger Emma.

Kärlek vid första ögonkastet
Enligt Emma är det vanligaste misstaget vid hingstval att man förälskar sig i en bild och glömmer titta på hårda fakta.
– Bilderna är tagna för att hingstarna ska se så fantastiska ut som möjligt. Filmerna är i sin tur korta sekvenser där allt klipps bort förutom när hästen gör sitt allra bästa. Det är alltså bäst att se hingsten i verkligheten.

Det finns hjälp att få om du känner dig osäker kring hingstval. Om du har ett varmblodssto och är medlem i SWB kan du få rådgivning via föreningen.
Avelsrådgivarna hjälper till att hitta ett antal hingstar som faktamässigt passar stoet, utifrån stoägarens avelsmål och baserat på stoets starka samt svaga sidor.

Hänsyn tas till bedömnings- och tävlingsresultat samt stoägarens egna uppfattning om stoets egenskaper.
– Även om man älskar sin häst kanske man vet längst inne att hon inte kan producera den nya hästen som jag vill ha. Då är det jättebra att låna ett sto istället, tipsar Emma. Lågkonjunkturen har lett till att det finns jättefina och meriterade avelsston att hyra, låna eller köpa. SWB ska eventuellt dra igång Stopoolen igen för kommande säsong, där hittar man meriterade ston som man kan ”låna magen” på. Du kan också sätta ut en annons, tillägger hon.

Den nya hingstkatalogen
Till sist vill hon betona vikten av att anmäla sig till språngrulla i tid:
– Det är lätt att glömma det administrativa. För att slippa krångel efteråt är det viktigt att gå in på sprangrulla.se för att anmäla ditt sto, dit rapporteras allt som görs med stoet i avelsväg. Få vet att det blir lättare att ställa krav på sin seminstation om stoet lagts in i databasen i förväg, tipsar Emma.

På sprangrulla.se finns alla seminstationer listade. Dessutom finns alla hingstar som det lösts licens för under det aktuella året. All information om hingsten finns på hemsidan (även bilder och filmer), kontaktpersoner, aktuell seminstation, priser med mera. Språngrulla har alltså axlat rollen som den nya hingstkatalogen.

Ordlistan
Betäckningssätt: Håll koll på dessa förkortningar: FAI (fryst sperma), TAI (färsk transporterad sperma), AI (färsk sperma) samt N (naturlig betäckning).
Språngavgift: Kostnad som i princip alltid förekommer på hingstarna. Det är pengarna för hingstens och personalens arbete när du beställer sperma. Härefter blir betalningssätten olika från hingst till hingst: du kan exempelvis få en faktura vid 90-dagars dräktighet eller vid levande föl.
Språngrulla: På sprangrulla.se anmäler du ditt sto till betäckning, uppdaterar anmälningar med dräktighetsresultat, betäckningar och rapporterar in fölresultat.
Här hittar du också listor över tillgängliga hingstar med alla fakta och priser. Ordet låter lite underligt, själva språngrullan är hingstens lista över alla ston som betäckts för en säsong.
Stationsavgift: Pengarna du betalar seminstationen för hela säsongen. Du hittar landets godkända seminstationer på sprangrulla.se.
Veterinär/seminavgift: En säsongssumma för veterinärens arbete. Eventuella bakterieprov och behandlingar kostar extra.

Text » Josefine Strang, publicerad 2014

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.