Då och så lär du hästen byta galopp

Galoppombyte i språnget ser många hoppryttare som en underlättande detalj för att hitta balansen. För dressyrryttare däremot, kan det kännas som ett gigantiskt hinder. Marita Linnell, som är beridare och ansvarig för unghästarnas utbildning på Kavallerikasernen i Stockholm, berättar här hur hon lär sina hästar att byta.

Marita Linell är diplomerad beridare och unghästutbildare och ansvarar för unghästarnas utbildning på Kavallerikasernen i Stockholm.

– I dressyren ställs det ju krav på kvaliteten på bytet, säger Marita. Ett byte ska vara rent, det vill säga samtidig bak och fram, det ska vara rakt, galoppen efter bytet ska vara densamma som innan och bytet ska gärna vara luftigt, med gest.

Och naturligtvis är allt detta inget man klarar av direkt. Precis som med allt annat hästen ska lära sig, menar Marita att man måste tillåta det att ta lite tid och att det blir fel ibland.

Byten i MsvB
Tävlingsmässigt är det först i MsvB bytena dyker upp. Ska din unghäst delta i championaten ska den dock behärska byten redan som sexåring.
– Det skiljer väldigt mycket mellan olika individer hur lätt dom har för byten, berättar Marita. Somliga fyraåringar har väldigt lätt för att byta och då brukar jag låta dom göra det genom att bara vända snett igenom och låta dom göra ett byte.

För andra är det inte lika naturligt och då fordras lite mer planering och tålamod.

Börja tidigt
– Det är absolut ingen nackdel att börja träna byten tidigt, anser Marita.
Redan med fyraåringarna börjar hon planera för byten.
– Jag brukar inte vänta tills hästarna behärskar förvänd galopp. Det kan snarare leda till problem om du först lär dom att inte byta och sedan talar om att det är just byta dom ska göra, förklarar Marita.

Marita tänker göra ett enkelt byte i serpentinen men Valiant är inte riktigt med på noterna. Redan i den första bågen är han lite spänd i ryggen och när övergången till skritt ska ske åker nosen upp. Det är bara att göra om.

Den förvända galoppen är i och för sig stärkande, så hon tycker inte att det är fel att träna lite på det också. Det viktiga är att inte korrigera om hästen lägger in ett byte. Däremot lär Marita aldrig ut byten på böjda spår.
– Om hästarna lär sig att byta på böjt spår kan bytet lätt bli lite svajigt även när du senare vill ha det på en rak linje.    

Rakriktad för sin ålder
Hästen måste alltså inte behärska förvänd galopp innan du börjar med byten men däremot är det en förutsättning att din häst är avspänd och lösgjord.
– Det är först då som hästen är mottaglig för dina hjälper. 
Den ska också gå i balans i galopp och med någorlunda bärighet.
– Jag säger ”någorlunda” för att förtydliga att hästen inte måste vara jättestark, då kanske du måste vänta tills den blivit sex, sju år innan du kan börja träna byten.

Marita är extra noga med att Valiant är tillfreds och avslappnad innan hon gör om bytet. Hon poängterar; för att kunna ge hästen rätt hjälper i rätt ögonblick, fordras att du som ryttare har en bra sits, god balans och vet hur hästen sätter sina hovar i galopp.

Marita förklarar att detsamma gäller rakriktning.
– Hästen ska vara rakriktad för sin ålder. Arbetet med rakriktning är ju väldigt långsiktigt. Så om du har höga krav på rakriktning, innebär det förmodligen att hästen är mycket äldre.

Däremot är det viktigt att du kan rida tempoväxlingar i galopp.
– Det krävs inte att hästen ska kunna variera tempot lika mycket som en häst som kommit längre i sin utbildning. Men den måste vara reglerbar i grundgaloppen.

Krav på ryttaren
En annan förutsättning för att du ska kunna lära din häst att byta, är att du själv behärskar det.
– Du måste ha lärt dig byta på en häst som kan byta, säger Marita.

För att kunna ge hästen rätt hjälper och i rätt ögonblick, fordras det att du som ryttare har en bra sits, god balans och att du är medveten om hur hästen flyttar sina fötter i galopp.
– Först då kan du känna in den rätta tidpunkten för hjälpgivningen.

Valiant tänder på byten
Det är sjuårige Valiant som ska hjälpa Marita att illustrera inlärningen av byten. Marita berättar att Valiant kom till Kavallerikasernen först i somras och har därför börjat med byten lite senare än vanligt.
– Och anledningen till att jag började med byten var faktiskt att liva upp honom en aning, berättar Marita och skrattar. Han har inte så jättemycket energi så jag tänkte att jag skulle göra något nytt med honom, som skulle få honom att tända till lite.

Strategin fungerade utmärkt. Valiant tände till ordentligt och lägger gärna in ett byte så snart han kan.
– Nu är det min uppgift att lära honom att lägga dom på rätt ställen – samtidigt som jag inte tar bort glädjen.

Övergångar på serpentiner
För att få din häst lösgjord är övergångar i alla gångarter jättebra. Och övergångar innebär inte bara att hästen byter gångart.
– I en väl utförd övergång ska hästen  lugnt flytta fötterna till den nya gångarten. Ryttaren ska ha samma kontakt med bettet och hästen ska gå i samma form före, under och efter övergången.

Marita rekommenderar en lägre form för att säkerställa att ryggen är med.
Att hästen höjer huvudet i övergången är ett tydligt tecken på att den inte är avspänd. Marita tipsar om att växla mellan att rida på raka och böjda spår.
– En bra övning är att rida serpentiner med övergångar på medellinjen. Då kan du i hög grad använda dig av vikthjälperna och lära hästen att bli lyhörd för små hjälper. Och så får du hjälp med att forma hästen av det böjda spåret samtidigt som du undviker att fastna i innersidan, eftersom du skiftar innersida. 

Kom fram i trav, trava genom bågen och gör en övergång till skritt före medellinjen för att sedan komma fram i trav igen.
– Den här övningen kan du göra i alla gångarter.

Galopp – trav
Att träna på enkla byten är utmärkt innan du börjar med byten i språnget. Här lär du din häst att bli uppmärksam och vänta på dina signaler. Börja med övergångar galopp-trav, som är lättare och väldigt stärkande. Med en storgalopperad häst kan det till en början vara lite svårare att få till en mjuk övergång.
– Underlätta genom att lägga avbrottet i en mindre volt där hästen naturligt trampar under sig mjukt böjd i sidan.

Det blir ett missförstånd när Valiant ska byta på diagonalen.
– Det är sådant man får räkna med när bytena ännu inte är befästa, säger Marita lugnt och gör om.

När din häst behärskar övergången galopp-trav-galopp kan du pröva att göra en övergång till skritt från galoppen. Det är viktigt att du inte är brysk i dina hjälper. Hästen måste vara mentalt med på vad du vill att den ska göra.
– Och det gör ingenting om det blir några travsteg till att börja med, det kan inte bli perfekt på en gång. En direkt övergång är målet du ska sträva mot.

Marita menar att det viktiga är att hästen aldrig blir stressad.
– Se det som en trappa och ta ett steg i taget. Det kanske blir några travsteg i flera veckor, det gör inget, säger hon uppmuntrande.

Avspänd skritt
Se skritten efter övergången, som ett eget moment. Låt din häst hitta balansen och gör inte den nya galoppfattningen innan hästen skrittar lugnt och avspänt. Till att börja med kan det krävas många steg i skritt.
– Däremot ska skritten inte vara alltför långsam, anmärker Marita. Och du kan gärna korta stegen lite innan fattningen, det underlättar för hästen.

En avspänd skritt fordras för att hästen ska vara avspänd i galoppfattningen och bibehålla formen.
– Om hästen kör upp huvudet i fattningen är den definitivt inte avspänd, då är det bara att avbryta och göra om tills du får hästen att slappna av.

 

Förbered bytet
När det enkla bytet fungerar utan problem kan du pröva att byta.
Välj en dag när du känner att din häst är avspänd och samtidigt alert och med på noterna. Låt hästen gå i den galopprytm där den är bekväm, är den storgalopperad kan den få gå i en lite större galopp, har hästen lättare för lite kortare språng låter du den vara där.
Marita påpekar att om du kan förvänta dig att hästen kommer att bli spänd, är det extra viktigt att du innan spänningsmomentet, försäkrar dig om att den är lösgjord och avspänd.
– Hästen ska gå i en form där den orkar bära sig och du ska med lätthet kunna ställa den både åt vänster och höger. Använd gärna rösthjälper som komplement men också som uppmuntran, gärna ihop med en klapp på halsen.

Det förenklar för hästen att byta till den galopp den har lättare för. Har din häst lättare för höger galopp ska du alltså börja med att komma i vänster galopp. Rid igenom kortsidan, gör en korrekt hörnpassering och vänd in på diagonalen. Känn noga efter att din häst är lugn, i balans och vänder in utan stress.
– Om du känner att hästen stressar upp sig eller att den inte går riktigt i balans, bry dig då inte om att ens pröva att byta, vänd tillbaka och gör om i stället.

Bytet
När din häst är avspänd, uppmärksam och har en energisk galopp ställer du om strax innan bytet, som du kan lägga in på mitten av diagonalen.
Marita menar dock att ställningen inte är prioritet nummer ett när du börjar med byten, detaljerna finslipas i ett senare skede, när hästen förstått. Inledningsvis är det viktigaste att det blir ett byte, kvaliteten slipar du på vartefter hästen blir varm i kläderna.
– Var noga med att fästa blicken rakt framför dig, dit du ska, för att hålla positionen på linjen. Hjälpen ska vara tydlig men inte brysk. Byteshjälpen ger du med den nya ytterskänkeln, som du fört något bakom sadelgjorden. Den nya innerskänkeln verkar mothållande för att bibehålla en rak linje.
Marita poängterar vikten av att vara mjuk i den nya innerhanden, så att hästen vågar ta för sig med det nya inre bakbenet.
– Om hästen byter, sakta lugnt av till skritt som belöning och beröm förstås. Skulle det inte bli som du tänkt dig, backa då tillbaka och analysera. Vad var det som gick fel? Kom du i alltför stor galopp? Eller var galoppen tvärtom väldigt kort så hästen förlorade bjudningen? Satt du korrekt eller kastade du dig framåt så du förlorade kontakten med bettet?

Rent byte
Galoppombyte i språnget ska, för att vara rent, utföras i ett och samma galoppsprång. Ibland händer det att bytet inte blir rent, att hästen byter i olika galoppsprång med fram och bak.
– Ett byte som är efter bak, är på hjälpen med frambenen men bakbenen byter först i nästa språng, beskriver Marita.
Hon berättar att ett byte som är efter bak, alltid är svårare att komma tillrätta med än ett där hästen byter efter fram. Ett byte som är efter bak är kopplat till hästens balans och är svårt att korrigera om det befästs.
Ett byte som är efter fram, har ofta sin orsak i en lite låst hand, vilken gör att ryttaren inte släpper fram bytet.
Ibland händer det att hästen byter före hjälperna.
– Då är den vanligen lite väl laddad och behöver galoppera vidare lugnt och avspänt innan du prövar igen. Kontrollera att du kan ställa om utan att hästen är så “beredd” att den vill förekomma dina hjälper.

Svaj i bytet
Om din häst blir svajig i bytet kan det bero på att den inte bjuder tillräckligt mycket framåt.
– Här har ryttaren ett stort ansvar, påpekar Marita. Det är av största vikt att du sitter kvar i en upprätt position. Om du viker dig i sidan åt den nya galoppsidan, kommer den nya ytterskänkeln att hamna för långt bak och inverka för starkt. Samtidigt blir innerskänkeln svag och verkar då inte mothållande.
Detta gör att det blir svårare för hästen att gå på ett rakt spår.
– Grundfelet med sitsen får du rätta till genom att öva på att behålla en stadig sits i galoppfattningar. Känslan av att sitta kvar stilla, får du sedan ta med dig när du gör ett byte.

Ingen stress
Även om din häst byter på din hjälp en gång innebär det inte att det alltid kommer att ske. Det fordras en hel del träning för att befästa bytena. Hur lång tid detta tar skiljer så klart mellan olika individer.
– När du tränar byten är det viktigt att du nöjer dig innan hästen blir stressad eller trött. Avsluta gärna efter ett riktigt fint byte även om det är det första för dagen. Du behöver inte heller träna byten varje gång du rider. Men ibland kan det behövas fler byten innan polletten trillar ner.
Det viktiga är att hästen är lugn och avspänd och att du aldrig bestraffar ett felaktigt byte.

Beröm skapar glädje
– Det är väldigt bra om du kan ha en kompis på backen, som kan tala om för dig om bytet verkligen är rent, säger Marita.
Det är nämligen inte alltid självklart att man känner om bytet är rent eller inte. På en storgalopperad häst är det kanske lättare än på en häst med lite mindre galopp som ”smyger in i” bytena.
– Ryttaren måste lära sig känslan för just den individens byte. Och det är väldigt svårt att lära om när det har blivit fel.
Och, kanske det viktigaste av allt, det ska vara roligt!
– Ställ inte så hårda krav och skapa inte för mycket press. Ge i stället mycket beröm och uppmuntran, så hästen ser det som en kul grej, avslutar Marita.

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton. Tidigare publicerad i Equipage 2015.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.