Full koll på hästens hälsa – i mobilen

– Digitaliseringen har nått häst-Sverige. Innovativa tekniska produkter och digital rådgivning är på frammarsch. preVet AB har skapat en molnbaserad teknisk lösning för hästägare, veterinärer och andra yrkesverksamma i hästbranschen, berättar Jenny Gagnér, VD och grundare preVet AB, i ett pressmeddelande idag.

För att säkerställa en branschförbättrande helhetslösning, som inte finns idag, är tjänsten utvecklad och validerad tillsammans med en grupp hästägare, veterinärer, forskare, tränare och hovslagare.
Tjänsten är baserad på aktuell forskning, veterinär expertis och beprövad erfarenhet.

Ett av preVets syften är att ge hästägare möjlighet att skapa goda rutiner i vardagen, rutiner som bl a förebygger förslitningsskador och välfärdssjukdomar. Ett annat syfte är att, vid uppkommen skada/sjukdom, underlätta och säkra kommunikationen med veterinär och annan expertis.

preVet-appen vägleder hästägaren på hemmaplan och i kontakt med veterinär. Den utbildar och motiverar hästägaren att skapa rutiner för god hantering. Appen används som ett dokumentations- och kommunikationsverktyg förebyggande, akut och vid rehabilitering. All information i appen kan delas med andra vid behov.

Med preVet-appen kan hästägaren visa vad som är “normalt” för sin unika häst i ett frisk tillstånd, om något plötsligt avviker.

I preVet-appen kan hästägaren dokumentera allt från viktiga mätvärden, vaccinationer och allergier till träningspass och exteriöra förändringar samt skapa påminnelser om vad som ska göras. När hästägaren tar bilder, filmar och skriver anteckningar skapas ett flöde av händelser.

Dokumentationen i appen går att filtrera vid delning med t ex veterinär. Appen förbättrar på så sätt kommunikationen mellan hästägare, expertis och medhjälpare. Nyttan är stor oavsett om det gäller hjälp från tränare, video-rådgivning med veterinär, fysiskt besök på klinik eller i hästens stall.

På sikt bidrar appen även vid forskning och andra studier. Det finns idag inte någon databas av detta slag – med samlad information över tid.
– Det är på hästens hemmaplan som vi ser stor potential till förbättring! Våra undersökningar visar att alla hästägare vill öka välmåendet hos sin häst, få lite “hjälp på traven” till förbättrade rutiner på ett roligt och lärande sätt samt sänka sina kostnader .Yrkesverksamma i branschen vill effektivisera sin verksamhet. PreVet bidrar till det, fortsätter Jenny.

Utbildande videoinstruktioner
Appen innehåller utbildande videoinstruktioner med veterinär bl a för att hjälpa hästägaren att undersöka sin hästs hälsa och bedöma hull. Kontinuerligt läggs nya instruktionsfilmer till utan extra kostnad. Utöver detta får användaren tillgång till kunskapsbank från HästSverige.se direkt i appen.
– Eftersom hästens välmående blir bättre med god hantering och dagliga rutiner, oavsett tekniska lösningar och experters tips och råd, så är det rutinerna vi vill inspirera till att skapa och ge möjlighet att förbättra. Därför har vi valt att börja satsningen med att göra dokumentering till en rutinmässig, okomplicerad sak. Vi vill ge hästägaren möjlighet att med hjälp av appen skapa rutiner som passar dennes behov och användande. Appen är under fortsatt utveckling. På sikt kommer vi (tillsammans med våra samarbetspartners) med fler innovativa produkter och lösningar för att komplettera innehållet, säger Jenny.

Gratis i sex månader
I preVet-appen finns ingen reklam. Hästägare kan, om man laddar hem appen senast 30 april 2018, prova den gratis i 6 månader. Därefter kostar den antingen 79 kr per månad eller 595 kr per år.
I appens första version går det att registrera 5 hästar. Vare sig man byter telefon, stall, veterinär eller försäkringsbolag så har man alltid sin dokumentation tryggad då tjänsten är molnbaserad. All information som sparas tillhör hästägaren.

Appen finns för iOS på AppStore och för Android på Google Play.
– Inför kommande validering och utveckling av tjänsten samarbetar vi med proffsryttare och tränare, t ex Rebecca Mauléon. Vi kommer att vidareutveckla innehållet för bl a träning. Vi kommer också att anpassa tjänsten för hästföretag med stora hästbesättningar där det finns anställd personal, avslutar Jenny.

preVet kommer så småningom även lanseras för ägare till hund/katt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.