Framåt för kvarkavaccinet

Bioteknikföretaget Intervacc har nu tagit ytterligare ett steg mot att befästa effekten av sitt kommande vaccin mot streptokockinfektionen kvarka. En ny kompletterande studie visar att hästar som vaccinerats med vaccinet Strangvac bibehåller ett ”immunologiskt minne” mot sjukdomen 12 månader efter vaccination.

Resultatet av studien betyder att en återvaccination inom 12 månader, istället för tidigare visade sex månader, efter grundvaccination mycket snabbt återställer ett skydd. Intervacc avser att under slutet av 2019 lämna in en registreringsansökan för Strangvac.

Kvarka innebär ett stort lidande för hästarna och dom ekonomiska följderna är ofta stora för stall som drabbas p g a utebliven verksamhet och saneringsåtgärder.
– Den nya studien, i kombination med tidigare genomförda studier, visar att intramuskulär vaccination med vaccinet Strangvac ger ett effektivt skydd och dessutom ett snabbt immunsvar (boostereffekt) vid återvaccination upp till ett år efter grundvaccination. Detta är glädjande resultat som har stor betydelse inför utformande av riktlinjer och vaccinationsprogram för hur Strangvac kommer användas. Idag saknas ett helt säkert och fullgott vaccin mot kvarka på världsmarknaden, vilket visas av aktuella rapporterade utbrott från hela världen, säger Jan-Ingmar Flock, VD Intervacc AB.

Dom nu visade resultaten är ännu ett viktigt incitament för hästägare att först genomföra dom två grundläggande vaccinationerna i syfte att förebygga kvarka hos hästar. En återvaccination (booster) med endast en dos inom 12 månader kan därefter inom en vecka ge ett snabbt förnyat skydd. En sådan booster-dos kommer rekommenderas inför en ökad exponeringsrisk för hästarna, exempelvis inför tävlingar, vid transporter eller vid identifiering av ett kvarkafall. Detta är i överensstämmelse med rekommendationer för vaccination mot hästinfluensa.

Global epizooti
Kvarka är anmälningspliktig i Sverige. Antalet konstaterade indexfall har i Sverige årligen legat runt 100 dom senaste åren, vilket oftast innebär att många fler hästar i t ex ett stall blir drabbade.

Problemen med kvarka finns inom hästnäringen globalt med bara ett undantag för Island – som aldrig tillåter andra hästar att komma in i landet, med anledning av smittorisker.

På Menhammar Stuteri på Ekerö utfördes en säkerhetsstudie för vaccinet.
– Det finns alltid risker med att använda läkemedel. Av vaccin kan man få en inflammationsbild i form av feber och trötthet samt en lokal injektionsreaktion. Vi såg inte någon förändring hos våra hästar, vilket förstås var positivt, berättar veterinär Johan Helander. Foto » Finwire.tv

Kort film om vaccinet »

För mer info »

Relaterad läsning »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.