Förvänd galopp utvecklar…

… hästens balans och bärighet. Den förvända galoppen är en nyttig övning för hästen. Men när i hästens utveckling är det lämpligt att börja och hur förbereds hästen bäst?

Sandra Sterntorp är unghästutbildare och tävlingsryttare med nio unghäst-VM i bagaget. Hon vet vad hon talar om när hon, i Equipage utgåva 1 2018, ger oss råd om hur vi ska gå tillväga.

I den förvända galoppen utvecklar hästen sin balans och bärighet och förmås naturligt att korta kroppen och steget. Den förvända galoppen stärker hästen, vilket är väldigt lämpligt inför galoppombytena.

Balans i galoppen
När din häst galopperar i god balans och kan öka och minska galoppen kan du börja förbereda för den förvända galoppen.
– Hästen måste gå mellan hand och skänkel och förstå lite mer av reglering, då kan jag börja leka fram det, säger Sandra.
Använd dig av hela ridhuset.
– Du ska inte tänka på att rida fina ridvägar utan snarare känna efter vad din häst behöver här och nu. Det varierar så mycket mellan individer hur redo dom är att gå olika vägar. Det finns inte en mall som passar för alla.

Sandra ger rådet att börja med att rida innanför spåret. Då kontrollerar du att hästen inte behöver väggen som stöd. När du känner att hästen behärskar detta och galopperar i balans, kan du rida in i en båge från långsidan.
Börja med en lång, ganska grund och försiktig båge så hästen inte tappar balansen i den förvända galoppen på väg ut tillbaka till spåret.
– När bågen funkar kan du vända snett igenom på kort diagonal, för att pröva om hästen klarar att gå igenom hörnet, tipsar Sandra.

Fler övningar och goda råd från Sandra hittar du i utgåva 1 här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.