Forskning: Hur påverkas skritten av att hästen går på tygeln?

Hästens form, eftergiften på tygeln, och accepterande av bettet är viktiga bedömningspunkter på dressyrtävlingen. Likaså hur hästen rör sig i olika gångarter. Ny forskning visar nu hur hästens rörelsemönster påverkas av huvudet och halsens position.

Att få hästen att röra sig regelbundet i skritt samtidigt som den går på tygeln, det vill säga håller huvud och hals i önskvärd position, tycker många ryttare är en utmaning. I en internationell studie ledd av forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, studerades hur hästarnas rörelsemönster påverkades av olika huvud- och halspositioner.

I studien ingick sju högutbildade dressyrhästar som alla reds på en rullmatta med inbyggd tryckmätning. Ryttarna fick rida hästarna i sex olika huvud- och halspositioner. Samtidigt registrerades hästens rörelsemönster med höghastighetskameror.

Kort och hög vs. lång och låg
När hästarna reds så att huvudets och halsens rörelse begränsades, alltså kort och hög position, påverkades rörelsemönstret tydligt med en kortare steglängd och minskad rörelse i ryggen som följd.

Vid en lång och låg halsposition bibehölls istället den steglängd och dom ryggrörelser som sågs när hästen skrittades fritt med lång tygel.

En intressant iakttagelse var att hästarnas rörelsemönster påverkades betydligt mer av dom olika huvud- och halspositionerna i skritt än i trav.

Studien är finansierad av Stiftelsen Hästforskning.

Länk till publikationen »

Läs mer!

En av forskarna i ovan studie, Marie Rhodin, handleder även “Rörelsestörning – alltid en hälta? » ett doktorandprojekt vid SLU om rörelseasymmetrier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.