Försäkringsbolag drar i bromsen

Kostnaderna för vård av djur har ökat kraftigt dom senaste åren. För att få en mer hållbar prisutveckling av veterinärvård inleder därför Folksam en ny typ av samarbete med ett antal kliniker och veterinärstationer. Tanken är att teckna avtal med ett antal leverantörer som tillåter full insyn i prissättningen, från årsskiftet gäller det samarbetet med Distriktsveterinärerna.

– Från Folksams sida vill vi skapa en större pristransparens så att våra kunder kan göra aktiva val utifrån sin egen situation och plånbok. En del i detta är att ta fram en riktprislista för ett antal diagnoser. Då vet djurägaren vad en behandling kostar, vilket dom i dag ofta inte gör, säger Carina Aho Laitinen, chef Privat affär Djur på Folksam.

Sänkt självrisk hos Folksam när du väljer rekommenderad veterinär
Kunder som har en djurförsäkring i Folksam ska även i fortsättningen fritt kunna välja veterinär. Men Folksam kommer att rekommendera Distriktsveterinärerna, som man nu tecknat ett tvåårigt avtal med. När Folksams kunder väljer Distriktsveterinärerna får dom grundsjälvrisken sänkt med 300 kronor.
– Genom vårt samarbete med veterinärer får våra kunder tillgång till djursjukvård av hög kvalitet med en transparent och konkurrenskraftig prissättning. För Folksam innebär det att vi får bättre kontroll på skadekostnaderna och en sundare utveckling av kostnaderna för djurförsäkringen, avslutar Carina.

Eva-och-DanaFörsenat granskningsreportage
Equipage reporter, Eva Jacobsen Svaton, kan bara instämma i Carinas uttalande om att det praktiskt taget är omöjligt att få reda på, och därmed kunna jämföra, priser mellan landets kliniker. Dock gäller detta inte alla kliniker.
– Skillnaden i transparens gällande priser är stormellan dom olika klinikerna, vittnar Eva om.

Under förra året gjorde Eva, Camilla McCarthy och Josefin Strang flera granskande reportage kring veterinärvårdskostnader och försäkringspremier. Som en “Grand Finale” i serien fick Eva den mariga uppgiften (skulle det visa sig) att ta in och sammanställa priser på dom allra vanligaste behandlingarna och undersökningsformerna, från landets större hästkliniker. Reportaget där dessa priser var tänkt att synas, var planerat till nummer 6 – 2015. Dessvärre räckte två månader inte till för att samla in och få rätsida på uppgifterna. Reportaget fick därför flyttas fram till nummer 1 – 2016, som kommer ut i butik den 23:e februari.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.