Förfina dina hjälper

Att kommunicera med hästen genom hjälper så fina att dom inte syns, är nog ett hägrande mål för dom flesta av oss ryttare. För att nå dit fordras en alert häst, som fokuserar på ryttaren och blixtsnabbt svarar på hjälpen. Här berättar Ulf Lind hur vi ska arbeta för att få hästen så uppmärksam att det räcker med en mycket lätt signal.

Ulf Lind är auktoriserad ridlärare och hovslagare och tävlar dressyr upp till svår klass.

En framåtdrivande hjälp, liksom en förhållande, måste ha en omedelbar verkan.
– Hästen ska ju reagera direkt, som på ett knapptryck, säger Ulf. Övergångar och tempoväxlingar är bra övningar för att göra hästen mer alert.

Ulf ger rådet att arbeta hästen i den gångart där den rör sig bäst.
– En viktig del i arbetet är att själv våga rida framåt när hästen svarar, så att den verkligen får ett kvitto på att den gör rätt, deklarerar Ulf.

Att klämma med skänkeln är lätt hänt om hästen inte svarar direkt. Det får dock effekten att hästen lyssnar än mindre på din skänkel.

Längs långsidan gör du upptagningar med tagen bakdel för att få en eftergiven innersida och förmå hästen att engagera yttre bakbenet.

Ett ofta effektivt sätt att få hästen följsam är att rida utmed långsidan och ta tillbaka hästen något med tagen bakdel*, som en mycket lätt sluta.
– Det gäller att betona den böjande hjälpen och sitta på ytter bak i samlingen! instruerar Ulf.

Ulf förklarar att böjningen, förutom att förmå hästen att bli eftergiven i innersidan, också gör att hästen engagerar yttre bakbenet i högre grad.

Böjningen skapar du genom att fånga upp det yttre bakbenet med båda händerna genom yttre höften.
– Tänk dig att dina höfter motsvarar hästens höfter i böjningen. Rider du med tagen framdel fångar du upp inner bakben genom din inre höft.

För att ytterligare engagera det yttre bakbenet lägger Lisa en volt. Först sladdar bakdelen men när Lisa på Ulfs inrådan flyttar ut framdelen mot yttre bak och ber framdelen vänta lite grann, svarar Picnic med att hitta spärrningen.

Ulf beskriver hur du, för att skapa mer energi, kan använda dig av att rida med tagen framdel – medan du för att förbättra balansen, rider med tagen bakdel.
– Rid i det tempo som fordras för att hästen ska fokusera framåt, undervisar Ulf. Det är viktigare att hästen tänker framåt än att den tänker tvärning.

* Tagen bakdel. För att få hästen att gå med en tagen bakdel ska hästen vara ställd och böjd i rörelseriktningen. Den inre skänkeln bör ligga vid sadelgjorden och aktivera det inre bakbenet. Innerskänkeln ska även hjälpa till att hålla hästen på plats så den inte svänger inåt. Den yttre skänkeln dras något bakåt för att verka mothållande och påverka yttre benparet så att rumpan går lite innan för spåret.

Stort tack till Lisa Lindroth och Picnic för hjälpen med att illustrera övningarna

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton, Equipage 2013

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.