Förbud först 2019

Att många djur far riktigt illa av raketer och fyrverkerier vet alla. Därför kommer nog Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSBs, beslut om att det ska krävas tillstånd för att skjuta raketer, som en positiv nyhet. Men förbjudet dröjer, inte förrän mitten av 2019 kommer dom nya reglerna träda i kraft.

Förbudet handlar om fyrverkerier av rakettyp. Det vill säga pjäser på en pinne som flyger iväg med hjälp av en inbyggd drivladdning för att sedan explodera högt upp i luften. Det ska krävas ett speciellt tillstånd för att få skjuta raketer som fås efter att man genomgått en utbildning som är godkänd av MSB.

– Vi vill inte att fler människor ska skadas och det är svårt att hantera de här klassiska raketerna. Efter att Norge förbjöd raketer för snart tio år sedan gick olycksstatistiken ner med två tredjedelar bara första året, säger Erik Nilsson, ordförande i Sveriges Fyrverkeribranschförbund, till Svt i en intervju ».

Anledningen till att ett förbud dröjer är att det dels tar normalt ett år för en myndighet att införa en ny regel och dels måste branschen få tid att anpassa sig genom att sälja ut sina lager.

Av närmare 5 000 personer som på svt’s hemsida svarade på frågan om dom tänkte skjuta raketer till nyår, svarade 9% att det var planen.

Svt berättar i en annan artikel om två kommuner som valt att slopa fyrverkerierna till förmån för en lasershow. Kostnaderna blir visserligen något högre är det traditionella raketskjutandet men vinsterna blir desto större för såväl djurens välfärd, miljön och även minskade skaderisker för människor, menar dom båda kommunerna. Läs mer här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.