Förbjudet att klippa hästens känselhår i Tyskland

I Tyskland är det sedan 1998 förbjudet att klippa hästens känselhår runt mule, ögon och öron. I Sverige är det tillåtet även om det går att läsa i Djurskyddsmyndighetens föreskrifter att “hästarnas känselhår bör inte klippas av…”

Dom känsliga håren runt hästens mule, runt ögonen och i öronen klipps ofta bort på tävlingshästar. Hästens känselhår fungerar precis som morrhåren hos katten – och dessa skulle väl ingen vettig människa komma på att klippa av?

I Djurskyddsmyndighetens föreskrifter, Allmänna råd till 2 kapitlet 4 § Djurskyddslagen står följande att läsa:
”Hästarnas känselhår bör inte klippas av eller på annat sätt avlägsnas annat än av veterinärmedicinska eller funktionella orsaker. Med känselhår avses de speciella, hårda hårstrån på mule och runt ögonen som hästen använder för sin känsel. ”

Motiveringen till detta är att håren har en viktig funktion.
”Eftersom hästens synfält är begränsat är den beroende av att kunna känna på och förutsäga sin närmaste omgivning med hjälp av känselhåren. Om håren avlägsnas kan det leda till stress och oro hos hästen.”

Hårstråna runt läpparna är kopplade till känsliga mekanoreceptorer och fungerar, precis som kattens morrhår, som känselspröt. Klipps dom av förlorar hästen möjligheten att i mörker känna av var omgivningen är.

Förbjudet i Tyskland
Nyligen gick det tyska ridsportförbundet ut och påminde sina medlemmar om förbudet.
– Vi vill uppmärksamma er, med hänvisning till paragraf sex i den tyska djurskyddslagen, att det är förbjudet att klippa känselhåren runt ögon och mule liksom håret på insidan av hästens öron. Att lagen efterföljs kontrolleras av myndigheterna vid tävling. Tävlande kan få böter om deras hästar har klippts på ett sätt som bryter mot lagen, var det tydliga meddelandet.

Estetiska skäl
Av vilken anledning klipper hästägare och grooms bort känselhåren på hästen? Beror det på ren okunskap eller på att utseendet är viktigare än hästens välmående?

Svaret på den frågan ville forskarna i England ta reda på. I Storbritannien har forskare vid Nottingham Trent University försökt få fram orsaken till varför ryttare vill klippa bort hästens känselhår. Forskarna kom fram till att det är av estetiska skäl, att hästen ska se snygg ut, som känselhåren rakas eller klipps.

En annan slutsats som forskarna kom fram till, är att det är viktigt att utbilda hästhållare om vikten av att hästarna får behålla sina känselhår och att ryttare på hög nivå föregår med gott exempel.

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.