Förbered för en lugn nyårsafton i stallet

Det nya året närmar sig och som vanligt är det många som laddar med smällare och fyrverkerier för att fira ordentligt. Men alla uppskattar inte uppståndelsen. En del hästar kan reagera starkt på höga ljud och kraftiga ljus. Agria Djurförsäkringars hästveterinär Karl-Henrik Heimdahl tipsar om hur du kan förbereda för ett lugnt nyår i stallet.

Det är svårt att veta hur hästar reagerar på smällare och fyrverkerier. En del hästar blir oerhört stressade och nervösa av ljud- och ljuseffekter från nyårsfyrverkerierna i omgivningen. Andra reagerar knappt.

– Om du vet att din häst är lättstressad eller nervös eller om det är första gången hästen firar nyår i din ägo eller om hästen har bytt stall är det bra att förbereda inför årets sista natt. Fråga gärna tidigare ägare och stallägare hur hästen brukar reagera. Om hästen brukar blir rejält orolig och kanske till och med riskerar att skada sig kan du be en veterinär skriva ut lugnande medel, säger Karl-Henrik Heimdahl.

För att vara lugn och trygg kan det vara en bra idé att fira tolvslaget i stallet. Samla ihop stallkompisar eller familjemedlemmar och umgås med hästarna under den värsta perioden av nyårsnatten. Tänk också på att oroliga hästar som går ute bör stallas upp under tiden det pågår skjutande av raketer och smällare.

Här bjuder Karl-Henrik Heimdahl på några tips som kan underlätta när fyrverkerierna drar igång:
1) Sätt i öronproppar och ha luva på hästen
2) Tänd upp i stallet eller mörklägg utsatta fönster, då blir effekterna av fyrverkerierna försvagade
3) Ge extra grovfoder så att hästen är sysselsatt
4) Sätt på lugn musik i stallet under fyrverkerierna
5) Syntetiska feromoner som lugnar hästen kan användas, stryk på i näsborrarna ca en halvtimma innan effekt önskas. Effekten sitter i ca 2-2,5 timmar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.