Förbättra både din och hästens balans

Att en framtung häst måste aktivera bakbenen för att komma i balans, är inte svårt att inse. Men även en framåt häst, som gärna höjer nacken, måste övertalas att engagera bakbenen i högre grad.

Eftersom hästen av naturen har mer vikt på frambenen än på bakbenen och detta förstärks med en ryttare på ryggen, måste vi lära den att lägga vikt bakåt för att komma i balans. Och det är just att förmedla hur du får hästen i balans som är Maria Holmqvists passion.
– Det handlar till väldigt stor del om din egen position och balans. Utan att du själv är i balans är det väldigt svårt för hästen att hitta sin balans, fastslår Maria. Jag lägger stort fokus på mina elevers position och låter dom träna länge och mycket på övergångar skritt – halt.

Maria poängterar vikten av att ryttaren håller kvar sin egen position och hållning.
– Annars känner du inte om hästen inte är i balans. Du får naturligtvis inte vara brysk men heller inte alltför anpasslig.

För att hjälpa hästen att hålla balansen är det alltså viktigt att du själv behåller din position mitt över hästen och inte ramlar framåt eller bakåt eller faller åt sidan.
– Samtidigt får du inte vara stel som en pinne! För att det ska vara behagligt för hästen och för att ni tillsammans ska få en god balans är det viktigt att du följer med i hästens rörelser.

Kontrollera hästen med sätet
Maria påpekar att det främst är mellandelen, det vill säga, från mitten av låren till magen, du använder när du rider.
– När du kontrollerar hästen med sätet undviker du att rida med handen, förklarar Maria. I exempelvis en halt är det inte meningen att hästen ska korta halsen för att du tar i tygeln. En halt ska utföras genom att bakbenen trampar in under hästen samtidigt som den söker sig framåt för att få kontakt med bettet.

Hästen ska alltså inte dra sig undan bettet genom att vika in nosen. Men den ska heller inte höja nacken och på det sättet dra sig undan.
– Kan du göra övergångar halt-skritt i balans så kan du göra det i alla gångarter, säger Maria övertygande. Funkar det däremot inte i skritt är det bara tur om det skulle gå i övriga gångarter.

In i halten
Maria berättar att du när du förbereder en halt först och främst ska försäkra dig om att skritten är ren, det vill säga fyrtaktig. Din häst måste vara aktiv och framme för, lyssna på, drivningen. Wilma är en framåt häst, något som kan lura ryttaren att inte driva.
– Det är precis lika viktigt att checka av att en häst som är framåt faktiskt lyssnar på dina drivande hjälper, som en som är mer loj, säger Maria.

Många hästar höjer gärna nacken och kortar halsen när dom ombeds göra övergångar till halt.
– När du bromsar hästen kan du tänka dig hur du gör när du stannar en gunga, beskriver Maria. Du upphör att följa med i hästens rörelse och sitter still, utan att gunga med, samtidigt som du pressar naveln mot ryggraden. Även handen upphör att följa hästens rörelse och just som hästen stannar mjuknar du i handen och för den något framåt mot bettet så att hästen kan länga på halsen.

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton, utdrag ur artikel i nr 4 2014

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.