Även för 6000 år sedan sopades stallet för hand

Arbetet i stallet är ofta tungt. Arbetsuppgifterna är manuella, fysiskt belastande och repeteras ofta, såsom till exempel mockning och sopning. Båda är arbetsmoment som innebär upp till hela 50 procent belastande arbetsställningar där man har ryggen böjd, vriden eller både och – och det så ofta som 60 procent av arbetstiden! Dessa belastningar är riskfaktorer för uppkomsten av såväl muskel- som skelettproblem.

Många av de redskap som används i stallen har inte utvecklats eller förbättrats under de senaste – ja, de senaste sex tusen åren egentligen – trots att större delen av arbetstiden går åt till mockning och stallskötsel.

Eftersom branschen dessutom är kvinnodominerad, till skillnad från majoriteten av andra lantbruksbranscher, uppstår här också en stilla undran om huruvida detta har påverkat de röster som ofta annars säger sig vilja jobba för automatisering och utveckling av dessa branscher.

Vill utveckla branschen
En av de verksamheter som aktivt arbetar för att just utveckla branschen är CC Stud. De bedriver framgångsrik verksamhet inom områdena hästavel, träning, stallvärdskap och ridsport. Verksamheten bedrivs i Häggeby norr om Stockholm, mitt i hästtäta Mälarregionen, med lika långt till Enköping som till Uppsala.

På gården finns, förutom väl utbyggda stallar, ett generöst tilltaget ridhus samt egen travträningsbana. Lika måna som man är om hästarnas välbefinnande är man om sin personal. Lika viktigt som det är för CC Stud att föda upp hållbara hästar är det minst lika viktigt att sträva efter en arbetsmiljö som ger frisk personal utan förslitningsskador.

Unghästarna går på lösdrift och på box finns tävlingshästarna och inackorderingarna. Sedan en tid tillbaka har man investerat i en sopmaskin från BIMO som effektiviserat stallarbetet mycket.
– Vi har två anställda i stallet och med sopmaskinen så sparar vi in en timmes arbete varje dag, berättar Magnus Carlberg, vd på CC Stud.

Företagets målsättning är att driva verksamheten på en hög professionell nivå där hästarna som är i avel och tävling, håller en toppklass av internationella mått.

CC Stud har valt en sopmaskin av det större slaget – som man sitter på och kör – och som också går att köra mellan stallen.
– Den sopar väldigt bra och man slipper dessutom damm, berättar Magnus Carlberg om maskinen. Trots sin storlek kommer den åt väl i alla stallets hörn.

Att investera i tekniska lösningar som effektiviserar arbetet och förbättrar arbetsmiljön är en investering som snabbt betalar sig såväl i sparad tid som bättre hälsa för personalen – samtidigt som man lämnar de senaste sex tusen åren av slitsamt fysiskt arbete i stallet bakom sig.

Se sopmaskinen “in action” här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.