Flera kommuner kräver att hästbajs plockas upp

Bestämmelser om att hästbajset ska plockas upp inom detaljplanelagt område samt i elljusspår, finns redan i flera kommuner i Sverige. Arboga och Hallstahammar har t ex infört sådana krav och för ett tag såg det ut som om Surahammar var inne på samma spår.

Att hundägare måste plocka upp bajs är inget nytt. I Surahammars nya lokala ordningsföreskrifter ska det nu bli ett krav på att plocka upp bajset efter samtliga husdjur, och inte bara hundar. Om hästar tillhör kategorin “husdjur” verkar ha medfört misstolkningar av föreskrifterna. Många hästägare anser att  det är orimligt att förvänta sig att varje enskild ryttare eller kusk ska plocka upp bajset efter hästen.

Kommunalråd Tobias Nordlander (S) har blivit varse om att reglerna kan misstolkas och går nu ut och dementerar att hästar omfattas av regelverket.
– Vi har inga problem med hästbajs i kommunen. Våra ryttare sköter det där jättesnyggt. Det vi ville var att både hundar och katter skulle omfattas av samma krav, säger han till SVT Nyheter Västmanland.

Frågan om hästbajs på vägar och motionsslingor är dock en het potatis på flera håll. I Norberg har två moderater lagt fram ett förslag att hästbajs måste plockas upp. Läs mer här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.