Fixa enkelt egna titthinder

Del 1 (2) – Vattenmatta Det behöver inte vara svårt att själv fixa egna roliga hinder. På lite drygt två timmar och för en billig peng kan du fixa både vattenmatta och mur. Så passa på att utöka stallets hinderpark med lite nya fräscha hinder så att ni är redo inför höstens tävlingar.

Du förlorar aldrig något på att träna din häst på lite mer udda hinder – det har du igen när du kommer ut på tävlingsplatsen. Det är dessutom inte särskilt schysst att förvänta sig att hästarna enkelt hoppar över vad som helst på tävling – om vi inte har tränat på det hemma?

Vattenmatta
Den här vattenmattan är inte bara enkelt att sy och säker eftersom den inte har några vassa kanter eller liknande – den är dessutom lätt att vika ihop och stoppa undan när du inte använder den.

För att bygga vattenmattan behöver du en vaxduk, symaskin och ett plaströr (t ex 110 mm dräneringsrör). Välj en robust vaxduk så håller den längre – och välj helst en ljusblå så att den påminner om vatten.

Att sy i duken går lätt, det svåra är att inte dra för mycket i den så att den spricker. Om du inte vill sy kan du även tejpa runt rören – men då håller den troligen inte riktigt lika länge.

Börja med att mäta hur stor vattenmatta du vill ha. Vi valde att vattenmattan skulle bli 2,5 x 0,6 meter. Vaxduken vi använde var då 145 cm bred och 5,3 meter lång för att få med sömsmån och dessutom extra tilltaget för öppningen.

Gör så här:
1) Lägg ut vaxduken och lägg dom räta (blåa) blåa sidorna mot varandra.

2) Sy ihop i kanterna på långsidorna, sy med raksöm och sy två gånger så att du har en extra söm om den ena skulle spricka när du använder mattan.

Tänk dig att du ska sy ihop vax­duken som ett vanligt påslakan men att du lämnar en av kortsidorna öppen.

3) Sy ihop ändarna – men glöm inte att lämna en öppning.

4) När du har sytt en dubbelsöm vänder du försiktigt vaxduken ut och in så att den blåa sidan kommer utåt. Var försiktig när du gör detta så att den inte spricker.

5) Såga till rören till rätta längder. Man får prova sig fram lite så att rören inte spänner för mycket mot duken, för då kan den gå sönder. Kapa så långa rör du tror du behöver och sedan kan du såga av vartefter du provar att trä in rören i vattenmattan.

6) Trä sedan in dom långa rören på vardera sida av vattenmattan. Skjut in den ena kort­sidans rör först med hjälp av det andra korta röret – så att det sätter sig på tvären mot dom långa rören. Stoppa sedan in det sista röret.

7) Till kortsidans öppning använder du självhäftande kardborrband. Sy inte en permanent söm för öppningen om du vill kunna rulla ihop mattan och ställa undan den när den inte används.

8) När du har tränat klart och vill stoppa undan mattan tar du isär dom
korta rören och rullar ihop mattan.

Vattenmattan kan göras i vilken storlek du vill, anpassa bara vax­duken och rören efter just dom måtten du vill ha.

I nästa del av titthindertillverkningen, bygger vi en mur “med buskage”. Läs den här »

Text och foto » Sandra Frisk

En tanke om “Fixa enkelt egna titthinder

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.