Fixa enkelt egna cavalettistöd

Att jobba med cavaletti – upphöjda bommar – är bra för nästan alla hästar. Här får du tips på hur du lätt kan tillverka stadiga och hållbara cavalettiklossar som tål både vind och vatten.

Du behöver ett lämpligt rör, en sticksåg, en borr, en markeringspenna och ett sandpapper eller en kniv. Och så runt en timme för att tillverka åtta stöd. Slutnotan landar på runt 40 kr per stöd.

  1. Använd dig av plaströr från en lite grövre modell, t ex ett markrör som är 200 mm i diameter. Med ett grövre rör blir klossarna stadigare.
  2. Fundera lite över hur höga stöd du vill göra. Ska bommarna bara precis komma upp från marken eller vill du att hästen verkligen ska få lyfta på benen? Allt beror på hästens ålder och utbildningsnivå. Kanske är det så att du ska göra klossar i två olika höjder? 20 cm är ett riktmärke. Mät ut och markera på röret när du har bestämt dig.
Bild 1 – markera ur var “skålningen” ska vara.

3. Mät sedan tjockleken (diametern) på bommarna som du tänkt använda dig av. Det lättaste är att rita en mall på ett papper över bommarnas tjocklek och sedan använder du dig av den för att markera på röret. Vik mallen och lägg den på strecken mellan de olika rörmarkeringarna. (se bild 1).

4. Borra därefter ett hål i den markerade cirkeln på röret så att du får ner en sticksåg och kan såga ut en skålform. (se bild 2)

Bild 2 – borra ett hål någonstans på linjen för att få ner en sticksåg.

5. Såga ut alla cirklarna innan du delar på röret (se bild 3). För att få en rund och fin form kan du använda en s k dosfräs först och sedan jämna till med sticksågen.

6. När alla hål är sågade är det bara att dela av röret så att det blir två stycken cavalettiklossar för varje cirkel.

Bild 3 – såga ut alla cirklarna innan du delar på röret.
Så där ja, då var cavalettiklossarna färdiga att användas.

Innan du är klar får du ta hjälp av ett sandpapper eller en kniv för att se till så att det inte finns några vassa kanter som hästen kan göra sig illa på.

Text och foto » Sandra Frisk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.