Fixa en lekstock åt hästen

För att uppmuntra hästens lekfulla sida och fixade Sandra en aktivitetsstock. En perfekt sysselsättning för hästen – oavsett ålder – nu när snön ligger djup i stort sett över hela Sverige.

När snön täcker marken finns det inte mycket för hästen att pilla med och därmed sysselsätta sig. För att stimulera hästens lekfulla sida och därmed tillfredsställa det mentala behovet, kan en aktivitetsstock vara den perfekt vinterpresenten.

När du utformar en lekstock är det bara fantasin som sätter gränser för vad du kan hitta på, men tänk alltid på att hästar är experter på att göra sig illa på och fastna i alla möjliga saker. Så se till så att det inte finns – eller kan uppstå – några vassa ting som sticker ut eller något hästen kan fastna med grimman i (om du nu låter den sitta på i hagen).

Här kommer ett tips på en aktivitetsstock som blir en rolig sysselsättning för din häst i väntan på att snön ska smälta och gräset ska komma upp i hagen.

1. Börja med att såga till en lagom lång björkstock. Hur lång stocken ska vara väljer du själv men runt 3 meter lång är rätt lagom. Ta sedan och lägg en saltsten på stocken där du vill att den ska vara och rita av konturerna (se bild 1).

2. Borra sedan flera hål med en lagom stor träborr för att få en fördjupning i stocken (se bild 2).

3. För att kunna jämna till kanter och djupet, använder du ett stämjärn och hackar ur resten av träet (se bild 3).

4. Borra igenom stocken på valfritt ställe för att förbereda för en lekhink. För att kunna borra igenom stocken använder du en lång träborr som du borrar med från varsin sida, för att nå igenom stocken.

5. Använd ett tjockt rep och trä igenom det borrade hålet och gör en knut närmast stocken så att repet inte glider igenom. Borra ett hål i hinken och trä igenom andra änden av repet. Knyt en knut så nära stocken som möjligt, så att det inte blir ett mellanrum mellan hinken och stocken där hästen kan fastna. Och använd självklart en hink utan handtag. (se bild 5).

6. Borrade därefter några olika stora hål där du kan sticka ner morötter.

7. Du kan även ta en vanlig petflaska och borra hål igenom den och trä igenom ett balsnöre
(se bild 7) som du sedan sätter fast på stocken.

8. Du kan också borra ytterligare ett hål rakt igenom stocken där du trär i ett vanligt rep genom för hästen att kunna dra och leka med. Men se till att göra knuten nära stocken på båda sidor, så att repet inte glider.

Publicerad i Equipage 2010

 

Nu har hästarna något att leka med under tråkiga dagar. Men tänk på säkerheten även efter att stocken är klar. Se efter så att hinken inte gått sönder och fått några vassa kanter eller att dom kan fastna i stocken på ett eller annat sätt. Hästar tycker mycket om att gnaga på björk så stocken kommer nog till stor glädje för ­hästarna, både med och utan leksaker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.