Fem ridproblem – fem lösningar

På Ågesta gård strax utanför Stockholm, samsas ryttarna från ridlekis med Grand Prix-ekipage. Landslagsryttaren och tränaren Kristian von Krusenstierna har en unik inblick i dom typiska trubbel som uppstår hos ekipage på olika nivåer. I det rykande färska numret av Equipage,  bjuder han på problemlösningar, där fokus ligger på sits, tygelkontakt och att bygga en grund som tar dig uppåt i klasserna.

EQ-april-nr2-2016-(Sida-18)

EQ-april-nr2-2016-ovn-2)

 

I artikeln berättar Kristian om vanliga bekymmer vi ryttare har och ger fem konkreta tips på hur vi kommer till rätta med dom. Kristians arv från åratal av Kyra Kyrklund-drillning är påtaglig. Gång på gång lyfter han fram sitsens orsak och verkan.

Han menar att många ryttare är otroligt motsägelsefulla i sadeln. Att dom stryper hästen med omedvetet tryck från låren, men förväntar sig att hästen ska reagera på tryck från underskänkeln.
– Många ryttare uttrycker problem av typen ”min häst svänger inte” eller ”den är stark i högertygeln”, väldigt ofta kan orsaken spåras till sitsens svagheter.

Kristian påminner oss också om hur en häst faktiskt kan röra sig i det fria och ställer sig frågan varför dressyren aldrig är i närheten av det?
EQ-april-nr2-2016-(Kristian

– Det vore verkligen bra om ”kort trav” döptes om till ”samlad trav”, så kontroll slutar förväxlas med långsamt tempo…

Med dom konkreta övningarna hoppas Kristian att invanda mönster, med t ex för hårda händer, ska brytas och skapa förutsättningar för en stabil kontakt med hästens mun.

Köp utgåva 2 – 2016 direkt i Butiken »

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.