Fem lekar med din häst

27°C och gassande sol – trots att klockan är över åtta på kvällen. Skippa ridningen och lek med din häst istället! Det är både roligt och nyttigt. Genom lek bättrar du på kommunikationen mellan dig och din häst.

Här kommer några klassiker, utgå ifrån dom men anpassa och utforma lekarna som ni vill.

Vänskapsleken – lär hästen att du inte är farlig. Den går ut på att du ska kunna röra hästen överallt men vad som helst. Denna lek är väldigt bra att vänja föl med. Stryk, smek och kanske klia den vänligt och rytmiskt, Hästen ska tycka att det är trivsamt!

Igelkotten – be hästen vika av för tryck. Den ska flytta bak, fram, åt sidan osv. Börja med att bara nudda med fingertopparna och öka trycket tills du får en reaktion, sluta så fort hästen rör sig.

Flyttaleken – här avancerar du Igelkotten. Nu ska du få hästen att flytta sig dit du vill utan att röra den. Du ska visa med armar och händer i vilken riktning du vill att hästen ska flytta sig.

Jojo – få hästen att gå framåt och backa på en spikrak linje med så subtila hjälper som möjligt.

Trängselleken – be hästen att “tränga” sig igenom t ex två hinderstöd, kanske till och med gå under något. Detta är det ultimata tillitstestet mellan dig och din häst.

Obs! Avsluta alltid med vänskapsleken. Ha så kul!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *