Färsk skadestatistik: Stor ökning av sårskador på betet

Nu är det nedräkning för många hästar att släppas på ett långt, härligt sommarbete. En del hästägare passar också på att njuta av sommar och semestertider, men det är viktigt att säkra den dagliga tillsynen. Färsk skadestatistik från Agria visar att traumatiska sårskador ökar rejält under sommarperioden med en peak i juli.

Orsakerna till den dramatiska ökningen av sårskador under sommaren är flera, men det finns vägar för hästägare att minska antalet skador och onödig sår på sommaren. Daglig tillsyn med visitering av varje häst är viktigt för att snabbt kunna åtgärda eventuella problem.
– Att lämna flocken vind för våg, även om dom har tillgång bete och vatten, strider mot djurskyddslagen som kräver daglig tillsyn av hästar på bete, upplyser Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria.

Enklare småsår kan utvecklas till allvarligare problem inom några dagar om en infektion får fäste i den skadade vävnaden. Flugor och insekter förvärrar problemen ytterligare.

Hästar som släpps ut på bete med okända hästar innebär alltid en risk. Lekfulla äventyr kan snabbt övergå till en hårdhänt lek med bit- eller sparkskador, och i värsta fall frakturer som följd.
– Det är viktigt att den nya betesflocken får etablera sin rangordning i lugn och ro, och att man har tillräckligt stora ytor för hästarna att kunna gå undan utan att bli inträngda i hörn, säger Karl-Henrik.

Traumatiska sårskador på häst åren 2013-2018

Så här förbereder du inför sommarbetet:
» Försäkra dig om att sommarhagen är tillräckligt stor så alla hästar får gott om bete men också kan gå undan vid behov
» Uppdatera sommarapoteket med koksaltlösning, bomull och desinfektionsmedel exempelvis jodopaxgel
» Säkra att alla staket är hela och att elen fungerar, trimma gräset runt eltråden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.