Färre hältor bland äldre hästar

Risken för våra hästar att drabbas av den i särklass allra vanligaste diagnosen – hälta – minskar i takt med hästens ålder. Efter peaken runt 9-10 år dalar kurvan för hältor ganska rejält, visar statistik från Agria. Men vad beror det på?

Kurvan i bilden ovan visar antalet hältor i relation till hästens ålder under 2017 och 2018.

Högre ambitioner ökar risken
Många hästar förlorar sin användbarhet och drabbas av hältor i unga år när dom rids in, tränas och kanske tävlas intensivt. Kortfattat kan man säga att unga hästar oftare rids för prestation medan äldre hästar får ett mer emotionellt värde hos ägaren. Dessa två bitar har stor inverkan på hästens hållbarhet och livslängd.
– En äldre häst som har klarat av den mest kritiska perioden mellan 3 till 10 år klarar sig ofta bättre längre fram i livet också, säger Charlie Lindberg, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Han menar att dom hästar som klarar sig undan hältor under den intensiva tiden fram till 10 års ålder, är ofta i grunden starkare och mer hållbara, men har också tränats och tävlats på ett mer långsiktigt hållbart sätt.
– Om hästen har haft samma ägare under flera år får den ofta ett starkare känslomässigt värde och ryttaren väljer att anpassa ridningen bättre utifrån just den individens förutsättningar. Man vill helt enkelt att hästen ska vara frisk, leva länge och få ett bra liv tillsammans, fortsätter Charlie.

Äldre hästar drabbas i stället av andra diagnoser som t ex kolik – en diagnos som hästägaren har stor möjlighet att påverka genom att se till att hästen har tillgång till vatten, lagom motion och en balanserad foderstat.

Läs mer om hur du undviker kolik »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.