Få förhållningen att gå igenom

Har du problem med att få förhållningarna att gå igenom? Har du en häst som höjer nacken och går emot handen när du ber den att korta sig? Här kommer en övning som får hästen att lyssna genom långa övergångar som förlägger vikten på bakbenen i förhållningarna.

Att lägga i bromsen med handen ger inget bra resultat: Wilma höjer nacken, spänner ryggen och rusar iväg. Bakbenen, som ska trampa in under kroppen stoppas i stället i sin rörelse.

En förhållning handlar om förberedelse som innebär att hästen tar mer vikt på bakbenen. Alltså är det en förberedelse för samling.

Övningar
Övningarna går ut på att med långa övergångar få din häst att följa vikthjälperna och förlägga vikten på bakbenen. Du kan med fördel göra övningarna redan i uppvärmningen. Dom långa övergångarna gör att både du och din häst hinner med och att din häst under en längre tid förlägger mer vikt på bakbenen.

Börja med att ställa upp fyra upp- och nedvända hinkar eller koner med ett avstånd på ca femton meter i en fyrkant på ridbanan.

Börja i skritt
» Kom fram i skritt med en mjuk kontakt med hästens mun på spåret i ”fyrkanten”.

Långa övergångar får din häst att följa vikthjälperna och förlägga vikten på bakbenen.

» På mitten av en av sidorna rider du in på en tio–tolv meters volt. På den första hälften av volten låter du hästen ta långa kliv där du känner efter att skritten går genom hela ryggen och att bakbenen svingar för varje steg. Förlägg lite mer vikt på det inre sittbenet. Hästen ska vara inramad mellan skänklarna. Låt din häst stretcha i tygeln samtidigt som du med lätt innerhand leder hästens hals innanför kroppen.
» Efter halva volten börjar du tänka minskning. Förbered övergången med sätet genom att vinkla höftbenen bakåt.

Förbered övergången med sätet genom att vinkla höftbenen bakåt.

Tips! Om du har en het häst har den långa övergången en lugnande effekt. Eftersom övergången alltid sker på samma ställe känner din häst snart igen sig och vet vad som förväntas av den. Men tänk på att en het häst kan bli stressad av att behöva stå stilla i en halt. Det kan i början räcka med att du ersätter halten med ett förkortat skrittsteg.
Om du har en häst som inte bjuder tillräckligt in i din hand får du vara noga med att rida framåt i mellanskritten.

» Nu ska din häst ta allt kortare steg för att gå i samlad skritt när du kommer ut på spåret i rutan igen. Även på det raka spåret leder du hästens hals innanför kroppen för att underlätta för den att välva ryggen. Strax innan hörnpasseringen gör du halt.
» Efter halten vänder du och följer spåret i ”rutan” i mellanskritt. Här har du tillfälle att själv slappna av och att ge din häst en mental paus.
» Redan på mitten av nästa sida gör du om samma sak igen.
Upprepa övningen på varje sida.

OBS! För att ni ska få ut optimalt av övningen är det viktigt att du inte sätter din häst under press. Fastna inte i en volt – rid vidare in i nästa volt och gör om övningen. Din häst kommer snart att lära sig att det händer något vid konen.

1. Linn och Wilma jobbar med långa övergångar på böjt spår runt hinkarna – referenspunkterna. Stegen blir allt långsammare in i halten.
2. Det är viktigt att Wilma blir avspänd och får stretcha rygg och hals – Linn ger efter med innerhanden och förlägger något mer vikt på inre sittbenet…
3. … samtidigt som hon är noga med att ytterskänkeln ligger nära intill så stoet bär sin yttre sida.

Övningen i trav
När du och din häst gör övningen i skritt utan problem är det dags att göra den i trav med övergångar till skritt. För att underlätta gör du nu hela övningen på böjt spår.
» Jogga din häst på voltspåret under lättridning i ett långsamt tempo där den bär sig själv. Nu lägger du en femton meters volt vid en av voltens vändningspunkter. Du förlägger lite mer vikt på ditt inre sittben och leder lätt med innertygeln så hästens hals är innanför kroppen. Din häst ska följa dina vikthjälper och ramas in mellan dina skänklar. Var noga med kontakten på yttersidan.
» Under första hälften av volten rider du lätt i ett allt långsammare tempo för att under andra hälften av volten göra en övergång till skritt.
» Efter ett par steg i skritt gör du en övergång till trav, går ut på det större voltspåret och gör om samma övning vid nästa vändningspunkt.
» När övningen fungerar utan problem kan du övergå till att göra halvhalter där du tidigare gjort övergångarna till skritt.
» Du kan också, när du känner dig säker, rida tempoväxlingar, skicka fram och ta tillbaka din häst för att känna att den lyssnar och för att aktivera bakdelen.

Tänk på: Använd sätet, släpp inte kontakten med inre sittbenet. Ytterskänkeln ligger hela tiden intill, så hästen bär yttre sidan. På så sätt förmår du hästen att trampa in och fram med inre bakbenet.

Gör övningarna i båda varven.

Tack till C-tränaren Lisa Ingelstam Thunblad för övningarna och Linn Reglid som på Wilma illustrerade momenten i bilder. Text och foto » Eva Jacobsen Svaton

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.