Exteriören avslöjar ridbarheten

Mellan 2011 och 2013 publicerade Equipage två enormt populära artikelserier där kända hästprofiler fick studera bilder på läsarnas hästar och utifrån dom uttala
sig om hästens exteriör och dess förutsättningar för ridningen. På allmän begäran planerar vi nu en ny serie. Nu söker vi därför nya kandidater!

Kan man verkligen från bara en bild på en häst, se hur den är att rida? Svante Johansson, Marcus Ehning, Tinne Vilhelmsson, Patrik Kittel, Rolf-Göran Bengtsson, Anna-Carin Klinge, Jens Fredricson, Sylve Söderstrand, Anna Emanuelsson, Minna Telde och Kristian von Krusenstierna var eniga i frågan.
– Utan tvekan är det så, svarade dom.

Henrik Eckermann, som fick berätta vad han såg hos fem läsares hästar, uppgav till exempel att han, bara genom att se på en viss häst, direkt får en känsla för hur hästen är att rida.
– Jag har ju sett och ridit ett så stort antal hästar under många år. Ibland är det däremot svårt att förklara känslan. Det har inte alltid med hästens exteriör att göra. Ibland handlar det om hur hästen står, vilken blick den har och utstrålningen generellt, förklarade Henrik.

Jens Fredricson var dock tydlig med att hur hästen upplevs att rida, går hand i hand med hur utbildad den är.
– Med andra ord blir hästarna precis så som vi gör dom. Låt oss inte haka upp oss för mycket vid exteriören – istället ska vi sträva efter att utbilda varje häst på bästa möjliga sätt.

Jens poängterade också att så länge exteriören håller sig inom ”normala” gränser och hästen inte är alltför inkorrekt, spelar exteriören inte så stor roll.
– Hästen kan faktiskt vara hur ful som helst – med en blågul rosett i tränset blir den alltid snygg, uppmuntrade han.

Fördel att lära sig se sambandet
Att som ryttare och hästägare förstå hur hästens exteriöra förutsättningar hänger ihop med hur den är att rida, är av godo för båda parter. Insikten ger ryttaren förståelse för vad hästen har lätt för och vad den behöver stärkas ytterligare för att kunna utföra alternativt hitta en väg runt för att inte hästen ska ta skada.

Vill du också få din häst beskriven av en tränare, domare och/eller elitryttare?
Gör så här » Maila oss två bilder av bättre kvalitet (mobilbilder i råformat funkar oftast bra) på din häst tagna från ”öppna sidan”. En bild från varje sida där hästen är i fokus. Se exemplet nedan.
Mejla båda bilderna till red@equipage.se, tillsammans med en kortare beskrivning (se exemplet nedan) av hur du upplever att hästen är att rida plus namn, ålder och härstamning. Plus en porträttbild på dig förstås!

Exempel (publicerat 2011) Rolf-Göran Bengtsson och Patrik Killel om 15-åriga stoet Carolina.

Rolf-Görans kommentar:
– Den här hästen ser ut att vara trevlig att rida. Den har en fin hals, med bra ansättning och längd, jag gissar därför att hästen har en god balans. Det ser dess-utom ut som om kroppen är i jämvikt, däremot skulle man kunna önska lite mer muskler över ryggen och i bakdelen. Avsaknaden av muskler kan bero på att linjerna i bakbenen är lite raka, vilket brukar leda till att det är klurigt att få hästen att trampa under sig.
Hästen ser vaken och intresserad ut. Uttrycket i ögonen kan avslöja en hel del. 

Patriks kommentar:
– Fin hals, vackert huvud och bra i hullet. Bogen är lite sluttande vilket kan betyda att den rör sig aningen rakbent. Jag gillar att den har en pigg uppsyn och vakna ögon, det ser ut som om den har energi så att det räcker. Hästen ser däremot inte så musklad ut och det tyder ofta på att den går och spänner sig. Det blir väldigt svårt att sätta muskler när hästarna är spända och trycker bort ryggen.

Och så här beskrev ägarinnan Louise hur Carolina är att rida:
– Carolina är extremt känslig. Hon har lätt för alla rörelser, men kräver en ryttare som har en väldigt balanserad och lugn sits. Carolina springer gärna på och galopp är hennes starkaste gångart, i den går hon helst hela tiden. Hon har lätt för både dressyr och hoppning, men jagar lätt upp sig och blir då spänd. Carolina böjer gärna fint på huvudet, men det gäller att ha henne låg i formen för annars drar hon ihop sig och spänner sig i kroppen. Jag får jobba för att få igång hennes bakdel.

En tanke om “Exteriören avslöjar ridbarheten

  • 10 maj, 2017 at 10:16
    Permalink

    Åh vad roligt! Jag var en av de som bad om att ni skulle göra fler avsnitt! Jag skickar in efter jag varit i stallet ikväll. 🙂

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.