Excuse me, Mark, kanske vill du tänka över det här…?

Ups, nu blev i alla fall jag provocerad! För engelska tidningen Horse and Hound uttalar sig fälttävlandslegenden Mark Todd från Nya Zeeland, om terränghoppningens livsfarliga inslag. Han måste väl ha blivit felciterad, tänker jag. Med redan tre döda ryttare i år, och sju eller åtta förra året, borde väl annars mannen få sig en örfil, va?

Mark-Todd

– Om man tar tar bort dom riskfulla inslagen i terränghoppningen, dödar man sporten (lite fritt översatt).

Jag undrar vad brittiska Phillippa Humphreys sörjande man, lilla dotter och övrig familj, känner när dom läser Marks kommentar. Phillippa, som tragiskt dog på terrängbanan i USA för drygt en vecka sedan, är väl ännu ett bevis på att just terrängdelen av fälttävlan, i dagens tappning, helt enkelt är för farlig?

Flera säkrare alternativ finns
Mark får det att verka som om det är riskerna, rent av livsfaran, för ryttare och häst, som är sporten? Och utan den livsfaran är det inte längre en sport. Varför inte kasta sig ut för ett stup då med en mycket underdimensionerad fallskärm? Eller bestiga Mount Everest iklädd endast badbyxor? Eller varför inte ge sig på vithajs-wrestling? (jo, det finns säkert!)

Här fattar jag ingenting, det finns många bra alternativ till att göra disciplinen säkrare. Det finns t ex manicker som möjliggör att hindren går att riva och genom att införa idealtider blir spelplanen en helt annan. Tidskonceptet skulle per automatik få slut på dom höga hastigheterna och ibland helt galna anridningvägvalen.

Misstänker starkt att det måste vara “old blokes” likt Mark Todd som hindrar att den höga risken reduceras. Frågan är bara varför?

Mark säger förresten i samma inlägg på H&Hs hemsida att han är trött på att kommentera debatten som alltid följer efter dödsfallen.
– It’s an endless topic with no satisfactory conclusion.

!!! Eh hello !!! Hade jag intervjuat Mark så hade jag definitivt tipsat honom om att gå hem och sova på saken. Innan han delade med sig av sin åsikt.

En tanke om “Excuse me, Mark, kanske vill du tänka över det här…?

  • 28 maj, 2016 at 14:18
    Permalink

    Jag håller med Mark på ett sätt och på ett sätt inte. Dödsfallen som hänt handlar inte om att sporten är för farlig utan helt enkelt om för dålig ridning. Lär barnen att rida rätt innan de ger sig ut på stora tävlingar. De kommer fel på hindret, hästen måste trampa om och allting blir bara fel. Lär barnen att komma rätt och rida rätt istället.

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.